Het Tilburgs Vertrouwensexperiment
13 mei 2019
Tweede Pinksterdag
5 juni 2019
Toon alles

Oproep Voorwerpen Bevrijding van Tilburg

Het Peerke Donders Paviljoen is op zoek naar souvenirs van de oorlog en de bevrijding in Tilburg. De voorwerpen worden tentoongesteld op een expositie in het museum over 75 jaar bevrijding. De tentoonstelling, De Laatste Getuigen genaamd, wordt geopend op 27 oktober, de verjaardag van Peerke Donders en de dag waarop Tilburg in 1944 is bevrijd.

De organisatoren van de tentoonstelling hebben sterke aanwijzingen dat er onder de inwoners van Tilburg nog veel voorwerpen zijn die iets te maken hebben met de oorlog en de bevrijding. Alles kan interessant zijn. Denk aan: pakjes sigaretten van de geallieerden, kledingstukken van soldaten, militaire voorwerpen, gebruiksvoorwerpen die zijn gemaakt van granaathulzen, kleding gemaakt van parachutezijde, pamfletten van de Nazi’s en de geallieerden, foto’s en noem maar op. 

De opsomming van deze voorbeelden is lang niet compleet. Met iedereen die reageert op deze oproep wordt contact opgenomen. De verhalen die bij de voorwerpen horen worden opgetekend door Caroline Evers en Paul Spapens. Zij zijn bestuursleden van de Stichting Petrus Donders Tilburg en ze zijn mede-organisatoren van de tentoonstelling.Omdat het dit jaar 75 jaar geleden is dat Brabant en Tilburg werden bevrijd, is daar veel meer aandacht voor dan anders. Het Peerke Donders Paviljoen ontwikkelt een bijzondere expositie waarop de laatste getuigen, de mensen die het allemaal mee hebben gemaakt, centraal staan. De voorwerpen moeten het verhaal van oorlog en bevrijding van Tilburg vertellen, samen met de verhalen van de Tilburgers. De organisatie van de expositie in het Peerke Donders Paviljoen hoopt op veel respons. Wie hier zijn of haar medewerking aan wil verlenen wordt verzocht dit kenbaar te maken via info@peerkedonders.nl

Foto : Twee Tilburgers met voorwerpen van de Tweede Wereldoorlog in Tilburg. Mieke Mutsaers laat een warmwaterkruik zien die is gemaakt van een granaathuls. Haar schoonzoon Rob Zoontjes bewaart thuis een scherf van geallieerde vliegtuigbommen die in de nacht van 30 op 31 juli 1942 op de St. Josephstraat zijn gegooid. Daarbij kwamen drie mensen om het leven. De granaatscherf is een erfstuk van een tante van Rob Zoontjens.

Foto: Paul Spapens.

Comments are closed.

MENU