Sylvia Ang en Jeaffrey Jong Tjien Fa renoveerden melaatsenkolonie Batavia
12 mei 2017
Koningsdag 2017 in Tilburg
12 mei 2017
Toon alles

Met Peerke Donders op pad in 2018: De Pelgrimstochten

Wandelpelgrimstocht en fietspelgrimstocht tussen Tilburg en Wittem

In 2018 kan worden deelgenomen aan twee pelgrimstochten in het kader van Peerke Donders. In mei start de fietsbedevaart. Deze duurt vier dagen en loopt van Wittem in Zuid-Limburg naar Tilburg. De pelgrimswandeling wordt gehouden in september. De route van de wandeling is eveneens van Wittem naar Peerke Donders in Tilburg-Noord of dit keer wellicht andersom. Exacte data zullen later bekend worden gemaakt. Voor Tilburg en omgeving zijn deze pelgrimstochten vrij bijzonder. Vanwege de grote belangstelling kan deze tocht spoedig volgeboekt zijn. Bij aanmelding wordt u minstens op de hoogte gehouden van nieuwe gelegenheden.

Zowel de fiets- als de wandelpelgrimstocht worden sinds 2009 jaarlijks georganiseerd. In dat jaar werd de tweehonderdste geboortedag van Peerke Donders gevierd met onder andere de opening van het Peerke Donders Museum in Tilburg-Noord. Er is toen ook een pelgrimsroute uitgezet tussen het Peerke Donders Park en Wittem waar de redemptoristen zijn gevestigd. Deze route voor zowel wandelaars als fietsers staat in een gids met als titel Peerke Pad. Dit boek is nog steeds verkrijgbaar. De ANWB heeft in april een Wandel Special 2017 uitgegeven, waarin speciale aandacht voor het Peerke Pad.

Op basis van deze route worden jaarlijks een wandel- en een fietspelgrimstocht georganiseerd. Deze zijn zeer succesvol. Peerke Pad heeft zich ontwikkeld tot een van de meest populaire meerdaagse tochten voor wandelaars en fietsers. De wandelroute is 160 kilometer lang en voert grotendeels over landwegen en voetpaden door bossen en weilanden. De route voor de fietsers is 210 kilometer en gaat grotendeels over rustige wegen in het Limburgse Geul- en Maasdal en de Brabantse en Belgische Kempen.

Deelnemers aan de voetpelgrimage zetten er weer de pas in nadat ze hebben gepauzeerd bij een kapelleke onderweg. Foto: Gerard de Weerdt.

Zowel de wandel- als de fietsroute staan onder leiding van ervaren mensen. Er gaat altijd een volgauto mee voor bagagevervoer en de verzorging van picknicks onderweg. Er wordt overnacht in hotels en in een pelgrimshuis. De kosten voor de zevendaagse voettocht bedragen 495,00 euro. De deelnemers aan de vierdaagse fietstocht zijn 295,00 euro kwijt. Prijswijzigingen voor 2018 voorbehouden. Het pelgrimskarakter van beide tochten uit zich in enkele bezinningsmomenten onderweg. Hiervoor worden teksten gebruikt in het kader van de zeven werken van barmhartigheid. Immers, ook Peerke Donders liet zich daardoor inspireren.

Met Peerke op Pad wordt georganiseerd door de redemptoristen en de Stichting Petrus Donders Tilburg. Meer informatie en aanmelding voor de wandeling: h.erinkveld@redemptoristen.nl en voor de fietstocht nan.paffen@kloosterwittem.nl.

Comments are closed.

MENU