Nieuwsbrief Peerke Donders winter 2017 / 2018
8 januari 2018
Peerke Donders in het nieuws Januari 2018
30 januari 2018
Toon alles

Gouwe Peerke 2017 voor de Zonnebloem Regio Tilburg

Voorzitter Joke Roovers: ‘Nu ziet samenleving wat wij doen’

De jaarlijkse onderscheiding Het Gouwe Peerke is voor 2017 toegekend aan de Zonnebloem Regio Tilburg. “We zijn hier blij mee”, aldus voorzitter Joke Roovers. “Deze onderscheiding betekent waardering voor een heleboel mensen die in stilte veel werk verzetten. Dankzij Het Gouwe Peerke ziet de samenleving wat de Zonnebloem doet.”
Het Gouwe Peerke is op zondag 14 januari in het Peerke Donders Paviljoen in Tilburg Noord uitgereikt. De onderscheiding bestaat sinds 2010 en wordt toegekend aan personen of organisaties die zich op een hedendaagse manier inzetten voor de werken van barmhartigheid, de leidraad in het leven van Peerke Donders.

De onderscheiding bestaat uit een wisseltrofee in de vorm van een beeld van Peerke Donders. Bovendien ontvangen alle afdelingen die samen de Regio Tilburg van de Zonnebloem vormen een bedrag van 100 euro. Volgens voorzitter Joke Roovers telt deze regio 16 afdelingen verspreid over heel de stad plus Berkel-Enschot. Gemiddeld telt elke afdeling zo’n zes vrijwilligers. Negentig procent van hen is vrouw. “Maar veel vrouwen kunnen steeds een beroep doen op hun partner”, voegt ze daar aan toe.

Geboren Tilburgse

Joke Roovers werd in 1940 in Tilburg geboren. Na tien jaar voor de klas te hebben gestaan van de St. Maarten-school in de Reit (wijk Het Zand), was ze tien jaar hoofd van deze school. Daarna begon voor haar een lange carrière binnen de onderwijsvakbond van het CNV. Zij overlegde onder meer op het ministerie in Den Haag over de arbeidsvoorwaarden van mensen werkzaam in het onderwijs. Ze was de eerste vrouwelijke bestuurder, merkt ze meer als een terzijde op.

Het lag voor de hand dat een vrouw met zo’n achtergrond veel werd gevraagd voor allerlei functies toen ze in 2001 met pensioen ging. In 2008 werd ze voorzitter van de Zonnebloem Regio Tilburg. Over wat haar in de Zonnebloem aanspreekt zegt ze: “Dat is een organisatie voor het plezier van mensen met een handicap en die moeilijk kunnen deelnemen aan de samenleving. Het gaat niet om belangenbehartiging, maar het is puur voor de mensen.”

Met de tijd mee

De Zonnebloem organiseert activiteiten waardoor de deelnemers ‘hun huis uitkomen’ en de vrijwilligers gaan op huisbezoek. Alle zestien afdelingen samen bereiken tussen de 1.600 en de 2.000 deelnemers. Zonnebloem-activiteiten zijn velerlei, van het bezoeken van musea tot deelname aan muziekmiddagen. Kenmerkend voor deze tijd is dat er volgens voorzitter Joke Roovers steeds meer één-op-één-activiteiten worden aangeboden. Als voorbeelden noemt ze het maken van boswandelingen en een bezoek aan wedstrijden van Willem II.

Vooral ouderen maken gebruik van de Zonnebloem. Recent is een jongerengroep gestart. “We zouden graag een groep 45- tot 65-jarigen beginnen”, aldus voorzitter Joke Roovers. Blijft het aantal deelnemers stabiel, vrijwilligers vinden wordt moeilijker. “Vrouwen werken en oma’s worden binnen de gezinnen ingeschakeld”, geeft ze als oorzaken. Ondertussen gaat het werk van de Zonnebloem met de tijd mee doordat ook hier de digitalisering voortschrijdt. Joke Roovers: “Maar wat blijft is dat het werk van de Zonnebloem universeel is en van alle tijden.”


Voorzitter Joke Roovers van de Zonnebloem Regio Tilburg. Foto: Paul Spapens.

Comments are closed.