Peerke Donders in het nieuws Januari 2018
30 januari 2018
Lezing LEPRA Peerke Donders Stichting
9 april 2018
Toon alles

Herbestemmen van kerken

Expositie ‘Herbestemmen van kerken ’ in het Peerke Donders Paviljoen.

In het Peerke Donders Paviljoen in Tilburg Noord is een nieuwe tijdelijke tentoonstelling ingericht. Het onderwerp van deze expositie met indrukwekkende foto’s is het herbestemmen van Brabantse kerken die aan de eredienst zijn onttrokken. De tentoonstelling werd zondag 4 maart om 14.00 uur geopend.

Ter gelegenheid van de opening gaf dr. Wies van Leeuwen om 14.15 uur een lezing over de verdwenen kerken van Brabant. Wies van Leeuwen is een autoriteit op het gebied van de architectuur en de geschiedenis van kerken. Vorig jaar publiceerde hij een succesvol boek over de verdwenen kerken van Brabant. Sinds 1800 zijn in Brabant maar liefst ruim 450 kerken gesloopt.

De wisseltentoonstelling is tot stand gekomen in een samenwerking tussen het Peerke Donders Paviljoen en de Brabantse Hoeders. Op initiatief van deze laatste organisatie is op 26 november vorig jaar de eerste Brabantse Open Kerkendag gehouden. De expositie in het Peerke Donders Paviljoen komt voort uit deze Brabantse Open Kerkendag.

Op de tentoonstelling zijn foto’s te zien van kerkgebouwen die aan de eredienst zijn onttrokken. Van diezelfde gebouwen worden de interieurs getoond van de herbestemming. Kerken hebben een andere bestemming gekregen als bijvoorbeeld theater, hotel, woning, wijkcentrum, dorpshuis of restaurant. Ook wordt een aantal foto’s getoond van buitenlandse voorbeelden van herbestemming. Deze kan soms behoorlijk extreem zijn, zoals een kerk in Vlaanderen die bewust is geruïneerd.

De Brabantse Hoeders is een organisatie van vrouwen en mannen uit alle delen van de provincie. Zij hebben ooit de Brabant Bokaal van het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant gewonnen. Jaarlijks organiseren ze samen een Brabant-breed en vernieuwend cultureel project. De Brabantse Open Kerkendag vorig jaar was bedoeld om de Brabanders te betrekken bij de toekomst van de honderden kerkgebouwen, hetzij in voortgezet gebruik als godshuis, hetzij met een andere bestemming.

Het Peerke Donders Paviljoen is gevestigd aan het Peerke Donders Park 3 in Tilburg. De openingstijdens zijn woensdag – en zondagmiddag van 13.00 – 17.00 uur en voor groepen ook op andere tijden op afspraak. Onlangs is de vaste tentoonstelling over leven en werk van de bekendste Tilburger volledig vernieuwd.

FOTO 1
Het Jheronimus Bosch Art Center werd op 26 maart 2007 geopend door Pieter van Vollenhoven. Het centrum is gevestigd in de Nieuwe Sint-Jacobskerk in ’s-Hertogenbosch.

FOTO 2
In Milaan richtte een kunstenaar een kerk in als tennisbaan. Met dit kunstproject wilde hij de Italianen tot nadenken stemmen over de toekomst van hun kerkgebouwen. Foto: Collectie Lilian Grootswagers.


FOTO 3
In de Spaanse plaats Llanera in de buurt van Oviedo werd een kerk uit 1912 getransformeerd in een oogverblindende ‘Skate Church’. Foto: Collectie Lilian Grootswagers.

Comments are closed.