POLL : 88 % oneens!
21 mei 2021
Film Pater Petrus Donders uit 1987 ondertiteld en voorzien van update
6 juni 2021
Toon alles

Heropening expositie Geschiedenis van de Zorg

Een beeld dat tegenwoordig herkenning op zal roepen. Tijdens de pokkenepidemie, die in 1951 Tilburg trof, werden mensen gevaccineerd.

Peerke Donders Paviljoen weer geopend

Dankzij de versoepelingen van de coronamaatregelen is het Peerke Donders Paviljoen vanaf zondag 6 juni weer geopend. Vanaf 13.00 uur zijn de bezoekers van harte welkom op de tentoonstelling ‘Van Pest tot Corona’. Deze expositie vertelt in woord en beeld het verhaal van de geschiedenis van de zorg in Tilburg. In deze coronatijden is dit een zeer actuele tentoonstelling. Als onderdeel van deze expositie wordt een documentaire vertoond over corona in Tilburg.

‘Van Pest tot Corona’ werd op 27 oktober vorig jaar geopend door Bart Berden, de landelijk bekende directeur van het ETZ-Ziekenhuis. De tentoonstelling werd in de pers goed ontvangen. Enkele weken daarna moest het Peerke Donders Paviljoen als gevolg van de lockdown weer sluiten. Het gevolg is dat nog vrijwel niemand deze expositie heeft gezien, terwijl er wel heel erg veel werk van is gemaakt.

De tentoonstelling laat aan de hand van vlotte en deskundige teksten, tientallen historische foto’s en tientallen historische voorwerpen zien hoe de gezondheidszorg in Tilburg zich in de loop der eeuwen heeft ontwikkeld. Honderden jaren moesten de Tilburgers zich maar een beetje behelpen met kwakzalvers, huis-tuin-en-keukenmiddeltjes en een heilig geloof in de helende werking van gespecialiseerde heiligen. Pas vanaf het einde van de negentiende eeuw begon daar verandering in te komen en kreeg ook Tilburg ziekenhuizen, artsen, kraam-, kinder- en gehandicaptenzorg, gespecialiseerde instellingen en verzekeringen. Juist nu als gevolg van corona de gezondheidszorg weergaloze prestaties heeft geleverd, is het zeer de moeite waard de geschiedenis van de zorg in Tilburg te bekijken in het Peerke Donders Paviljoen.

De openingsdagen en -tijden zijn zondag- en woensdagmiddag 13.00 uur tot 17.00 uur. Afstand houden blijft belangrijk. In de expositieruimte mogen nu tegelijkertijd 8 mensen zijn. Daarom hanteren wij een reserveringssysteem: u dient uw bezoek te reserveren via : info@peerkedonders.nl

Om veel mensen de kans te geven deze uiterst actuele expositie te bekijken, hebben we deze tentoonstelling geprolongeerd tot en met 17 oktober 2021.

Comments are closed.

MENU