Filmpje De Wandeling met Peerke Donders
27 december 2019
14 januari MIS PEERKE DONDERS KAPEL
10 januari 2020
Toon alles

Lezing Henk van der Linden

Meteen na de bevrijding werd in Tilburg een begin gemaakt met het opruimen van de oorlogsschade. Het spoorwegviaduct Bosscheweg-Ringbaan-Oost was door de Duitsers opgeblazen. In het midden achter de voormalige kazerne van de Marechaussee en daarnaast de Sacramentskerk. Zowat alle pannen zijn van het dal geblazen. Foto: Henk van der Linden.

Deskundige Henk van der Linden vertelt over wat de Tilburgers overkwam

Lezing over de bevrijding van Tilburg bij Peerke Donders

In het Peerke Donders Paviljoen geeft Henk van der Linden op zondag 19 januari een lezing over de bevrijding van Tilburg. Het verhaal van deze deskundige gaat slechts ten dele over de militaire aspecten, maar vooral over wat er in de stad gebeurde en wat de mensen overkwam. Deze inhoud sluit perfect aan bij de expositie ‘De Laatste Getuigen’ in het Peerke Donders Paviljoen. Aanvang 14.00 uur, toegang is gratis.

Henk van der Linden publiceerde onlangs het boek ‘Brabant Bevrijd’. De in 1944 in Oisterwijk geboren bedrijfseconoom en onderwijskundige ging zich na zijn pensionering verdiepen in wat hij ‘de kleine geschiedenis’ in de periode 1900-1955 noemt, dus zeg maar de geschiedenis van de gewone vrouw en man. Van zijn hand verschenen acht boeken over de Tweede Wereldoorlog.

De lezing op zondag 19 januari heeft Henk van der Linden speciaal voor de gelegenheid van ‘De Laatste Getuigen’ in het Peerke Donders Paviljoen geschreven. Hij is een beoefend verteller die de toehoorder gemakkelijk mee kan nemen in zijn verhaal. Tijdens zijn lezing vertoont hij historische foto’s over de bevrijding.

Henk van der Linden begint zijn verhaal in de jaren voor de oorlog en neemt de toehoorders mee op een lange mars vanaf de inval van de Duitsers, door de ellendige oorlogsjaren en D-Day om dan helemaal in te zoomen op de gebeurtenissen in Tilburg. Zelf zegt hij over zijn lezing: ‘Wat de Tilburgers bij de bevrijding is overkomen plaats ik in hoe het dagelijks leven er in de jaren ervoor uitzag voor de gemiddelde Tilburger en of dat na de bevrijding wezenlijk anders was.’

De tentoonstelling ‘De Laatste Getuigen’ in het Peerke Donders Paviljoen werd op 26 oktober vorig jaar door burgemeester Theo Weterings geopend. ‘De Laatste Getuigen’ is de bijdrage van Stichting Petrus Donders Tilburg aan de viering van 75 jaar bevrijding van Tilburg. De Duitsers werden immers op de geboortedag van Peerke Donders verdreven. Bezoekers van de lezing van Henk van der Linden kunnen de tentoonstelling ook bezoeken. Als onderdeel van de expositie kan de documentaire ‘De Laatste Getuigen’ worden bekeken. Ook is het gelijknamige boek over de bevrijding van Tilburg nog verkrijgbaar.

Comments are closed.