Zondag 22 september : Lezing over het heiligverklaringproces van de Zalige Petrus Donders tot nu toe
16 september 2019
27 oktober
27 oktober 2019
Toon alles

Lezingen bij de expositie van de Fraters van Tilburg

Missie van Barmhartigheid

In 1998 begonnen de Fraters van Tilburg iets nieuws in Nederland: De Beweging van Barmhartigheid. Hierin brachten ze mensen samen die bondgenoten wilden zijn in barmhartigheid. Ruim twintig jaar later vertelt Johan Willemse, de nieuwe voorzitter  van de Beweging van Barmhartigheid, over dit onderwerp, in heden en toekomst.

Op zondag 29 september zal om 15.00 uur Johan Willemse een lezing geven in het Peerke Donders Paviljoen in Tilburg Noord over het spirituele erfgoed van de fraters van Tilburg. De lezing is gratis te bezoeken.

Johan Willemse is voorzitter van de Beweging van Barmhartigheid. Als twintiger was hij al overtuigd activist én realist. Hij werkte in de dak- en thuislozenopvang in Tilburg, was directeur in de sociale psychiatrie en werkt sinds 1998 als zelfstandig coach / trainer en interim manager.

Deze lezing is de eerste in een serie van drie lezingen bij de expositie Missie van Barmhartigheid, bij het 175 jarig jubileum van de Fraters van Tilburg in het Peerke Donders Paviljoen.

Op zondag 6 oktober zal Michiel van Kempen een lezing geven over de Fraters in Suriname en het culturele leven, in het kader van geschreven erfgoed, ook om 15.00 uur in het Peerke Donders Paviljoen.  Ruim 100 fraters waren tussen 1902 en 2012 in Suriname werkzaam. Ze werkten op scholen en internaten, in uiteenlopende bedrijven en diverse kerkelijke en maatschappelijke organisaties. Verschillende fraters hebben ook geschreven over het land en de talen en culturen van Suriname. In deze lezing belicht Michiel van Kempen de bijdrage van de fraters aan de Surinaamse literatuur en cultuur.Michiel van Kempen is bijzonder hoogleraar in de Nederlands – Caraïbische letteren aan de Universiteit van Amsterdam.

Boven Michiel van Kempen, foto van Titia Hahne, onder Joost van Hest.

Op zondag 20 oktober geeft kunsthistoricus Joost van Hest een lezing over de 175 jaar oude collectie van de Fraters, het culturele erfgoed van de Fraters in Tilburg. Ook deze lezing start om 15.00 uur en is eveneens gratis te bezoeken. Wat zijn betekenisvolle schilderijen en objecten? Wat zeggen ze over de identiteit en de missie van de Fraters? Wat moet er met deze collectie gebeuren? Als erfgoedconsulent is Joost van Hest gespecialiseerd in kerkelijk erfgoed en adviseert hij veel Nederlandse kloosters. In 2016 maakte hij, in samenwerking met Museum Catharijneconvent, een inventarisatie van het cultuurgoed van de Fraters van Tilburg.

Comments are closed.