Lezing Roline Redmond op zondag 5 maart
22 februari 2023
Culturendag in het Peerke Donders Paviljoen
10 maart 2023
Toon alles

Peerkepad 2023

PEERKE DONDERS EN GERARDUS MAJELLA

Gerardus Majella als Peerke Donders waren en grote voorbeelden van naastenliefde voor de meest verlatenen in resp. Zuid-Italië en Suriname. Beiden hoorden tot de congregatie van de redemptoristen. De wandelroute verbindt het Gerardusoord in het Zuid-Limburgse Wittem met het heiligdom op Peerke’s geboortegrond aan de noordrand van Tilburg.

KARAKTER VAN DE VOETTOCHT

De tocht is ‘wandelen met een plus’: een plezierig samen optrekken met enkele bezinningsmomenten onderweg. In de dagelijkse bezinningsmomenten zijn de

‘werken van barmhartigheid’ onze leidraad en verwijzen we naar Sint-Gerardus en Peerke Donders. Soms wandelen we een tijdje in stilte en we staan stil bij religieus en cultureel erfgoed onderweg.

PRAKTISCHE INFORMATIE

  • Meedoen vraagt een goede conditie en enige wandelervaring. We lopen veel over bos- en weidepaadjes, vaak tussen 25 en 30 km per dag.
  • De eerste en  laatste etappe zijn korter, om nog dezelfde dag van en naar huis te kunnen reizen.
  • In de kosten zijn inbegrepen: avondeten, logies en ontbijt in overnachtingen, bagagevervoer en picknicks onderweg. Vanwege de sterk gestegen kosten houden we rekening met verschil in draagkracht en hanteren we drie tarieven:

Tarief A – € 575,00 (geldt bij een inkomen  tot maximaal €1200 netto p.mnd.)

Tarief B – € 650,00 (geldt bij een inkomen tussen € 1200 en € 1600  netto p.mnd.)

Tarief C – € 725,00 (geldt bij een inkomen boven € 1600 netto p.mnd)

Na inschrijving wordt 200,- als voorschot in rekening gebracht; uiterlijk 1 juni volgt de aanvullende bijdrage. Restitutie is mogelijk  bij annulering voor 1 mei 2023

  • Deze meerdaagse pelgrimswandeling staat o.l.v. René Haustermans, verbonden aan Klooster Wittem.
  • Het aantal deelnemers is maximaal twaalf.  Wacht dus niet te lang en meldt u aan via rene.haustermans@kloosterwittem.nl  (voor meer informatie), via http://www.peerkepad.nl  of telefonisch via Klooster Wittem: 043- 450174.

Zevendaagse pelgrimswandeling

Wittem (Z-Limburg)Tilburg (N.Brabant)

PEERKEPAD

zondag 4 t/m zaterdag 10 juni 2023

              ↑

Met plm. 12 mensen een week Wandelen – vooral via landwegen en voetpaden, door bossen en weiden, langs kanalen en rivieren – door het Limburgse Geul- en Maasdal en de Belgische en Brabantse Kempen. Met aandacht voor religieus en cultureel erfgoed onderweg, en met bezinningsmomenten op ‘heilige plekjes’.

Zie ook www.peerkepad.nl

PEERKEPAD VAN DAG TOT DAG 4 – 10 juni 2023 Details onder voorbehoud!

Zondag 4 juni: Wittem – Valkenburg (16 km)

Wie wil kan om 11.00 uur in Wittem meedoen aan de eucharistieviering met pelgrimszegen. Na koffie en broodjes gaan we plm. 12.30 uur op pad via de Gulperberg en door het Geuldal naar Schin op Geul voor een bezinningsmoment. We gaan de Schaelsberg op met de kluizenaarswoning en wandelen door Valkenburg om bij onze eerste overnachtingsplek te komen.

Maandag 5 juni: Valkenburg – Berg aan de Maas   (28 km)

Via de pelgrimskerk St.Gerlach in Houthem, de sacramentsbasiliek van Meerssen en het Bunderbos bereiken we Geulle voor de middagpauze.  Parallel aan de Maas en het Julianakanaal wandelen we naar Berg aan de Maas.

Dinsdag 6 juni: Berg aan de Maas –  Bree (27 km)

We steken meteen de Maas over naar België.  Wij wandelen een stuk langs de Zuid-Willemsvaart  en via natuurreservaat Berger-ven komen we bij de Volmolen: een leuk picknickplekje. Via bos- en landbouwgebied komen we in het gezellige centrum van het stadje Bree.

Woensdag 7 juni: Bree –  Achel-Statie (26 km)

Wie wil kan om 08.30 uur de eucharistie meevieren in de naast het hotel gelegen St.-Michielskerk.  Via de Zuid-Willemsvaart en Bocholt bereiken we Priorij Klaarland van de trappistinnen en nemen deel aan een korte dienst. Na de picknick-pauze aldaar gaan we via Hamont en de Warmbeek naar Achel-Statie, vlak voor de Belgisch-Nederlandse grens.

Donderdag 8 juni: Achel-Statie – Vessem (30 km)

We gaan Nederland weer in bij Borkel en Schaft, steken de Dommel over en via natuurgebied De Malpie bereiken we Valentinuskapel voor een moment bezinning. Dan wandelen we door de typisch Brabantse dorpen Westerhoven, Bergeijk (bezinning en pauze bij de Hooge Berktgemeenschap), Eersel en Duizel. Via wandelpaadjes langs de Beerze bereiken we Pelgrimsherberg Kafarnaüm in Vessem, waar vrijwilligers ons gastvrij ontvangen.

Vrijdag 9 juni: Vessem – Oisterwijkse bossen (27 km)

Via de Landschotse Heide, Middelbeers en Landgoed de Baest komen we bij de  H.Eik, een Mariakapel in de bossen bij Oirschot, voor een bezinning en picknick. We wandelen langs de Beerze en door natuurreservaat Kampina. Na ‘het laatste avondmaal’ overnachten we in een hotel in de Oisterwijkse bossen.

Zaterdag 10 juni: Oisterwijk – Peerke Donders Park Tilburg (14 km)

Langs vennen en door bossen en door Berkel-Enschot wandelen aan de noordkant Tilburg binnen. We sluiten de pelgrimstocht af in de Peerke Donderskapel en bezoeken nog zijn geboortehuisje en het Peerke Donders Paviljoen, museum van naastenliefde. Met een lunch nemen we afscheid van elkaar.

Hoe kom ik vanuit Tilburg-Noord weer thuis?

Stadsbussen 1 en 5 rijden naar station Tilburg. Maar in de praktijk zijn er altijd wel afhalers bereid om even langs het station te gaan of anderen een lift te geven.

Comments are closed.