Voorproefje Film De Laatste Getuigen
15 november 2019
Het Vierde Geschenk 2019
13 december 2019
Toon alles

WORKSHOP ROMMELPOT

Muziekinstrumenten worden gebruikt bij de Driekoningenintocht 

Workshop ‘rommelpot-maken’ in Tilburg

Op zaterdagmorgen 7 december wordt in WAT-Hal aan de Jules de Beerstraat 6 in Tilburg  een workshop ‘rommelpot maken’ gegeven. Een rommelpot is een van de oudste muziekinstrumenten die tot in de jaren ’50 van de vorige eeuw in Tilburg nog werden gebruikt.

De bijzondere workshop wordt gegeven in het kader van de Driekoningenoptocht die op zondagmiddag 5 januari weer door de binnenstad van Tilburg trekt. Paul Spapens en Sjaak van Herk geven de workshop waaraan kosteloos kan worden deelgenomen. Aanvang 10.00 uur tot 12.00 uur.

Aan de workshop kan iedereen deelnemen, jong en oud. Alle materialen worden gratis ter beschikking gesteld. De deelnemers aan de workshop kunnen de zelfgemaakte rommelpot mee naar huis nemen. Aan hen wordt gevraagd om met de rommelpot mee te lopen in de Driekoningenoptocht. Hiermee wint dit evenement dat begin dit jaar duizenden toeschouwers trok nog meer aan authenticiteit.         

Een rommelpot is niet alleen eeuwen oud, het is ook een universeel én het meest eenvoudige instrument dat ook nog eens door iedereen kan worden gemaakt en bespeeld. Er is een leeg conservenblik, een ‘vel’ van doorschijnend plastic en een houtje voor nodig. De kunst is deze onderdelen op de juiste manier aan elkaar te bevestigen. Dat gebeurt onder leiding van Sjaak van Herk en Paul Spapens. Zij zijn ervaren rommelpot-makers.

Paul Spapens vertelt als start van de workshop aan de hand van historische foto’s het verhaal van de rommelpot. Het volksinstrument werd tot in de jaren ’50 gebruikt tijdens Driekoningen en Vastenavond, de voorloper van het huidig carnaval. Toen werden nog varkensblazen gebruikt, maar dat is nu een vel van plastic geworden. Voor de rest is alles origineel, inclusief een bekend rommelpotlied dat als onderdeel van de workshop aan de deelnemers zal worden geleerd. Het begint met ‘Rommelpotterij, rommelpotterij, gif me ‘ne cent en dan ga ik voorbij….’ 

De WAT-Hal, waar de workshop wordt gegeven, is de Werkplaats Amateurkunst Tilburg. Het is een ideale locatie voor deze activiteit. Er kan gemakkelijk worden geparkeerd en de stadsbus stopt vlakbij.     

FOTOBIJSCHRIFT

Sjaak van Herk tijdens de productie van een rommelpot-nieuwe stijl. Het volksinstrument is bijna klaar voor gebruik. Foto: Paul Spapens.

Comments are closed.