Lezing Paul Spapens De Laatste Getuigen
15 november 2019
Voorproefje Film De Laatste Getuigen
15 november 2019
Toon alles

Driekoningenintocht en het Vierde Geschenk

Vertrek op zondag 5 januari 2020 om 17.00 uur bij Heikese kerk

Driekoningenstoet trekt voor de tweede keer door Tilburgse binnenstad

Op zondagmiddag 5 januari 2020 trekt vanaf 17.00 uur een Driekoningenstoet door de binnenstad van Tilburg. Een jaar geleden beleefden zo’n duizend Tilburgers en bezoekers voor het eerst sinds 1965 weer veel plezier aan een indrukwekkende Driekoningenintocht. Met de intocht op 5 januari rijden onder meer Drie Koningen mee op kamelen. Tot de deelnemers die meelopen behoren burgemeester Theo Weterings en wethouder Esmah Lahlah. Tilburgers – jong en oud – worden opgeroepen om aan de intocht mee te doen.

De hoofdrolspelers met de Driekoningenintocht zijn kinderen. Zij dragen speelgoed mee dat ze hebben geschonken aan leeftijdgenootjes. Zowel de Driekoningenintocht als de speelgoedactie maken onderdeel uit van Het Vierde Geschenk. Het erfgoed-evenement wordt georganiseerd door een gelijknamige stichting.

Het Vierde Geschenk is een hedendaagse vertaling van de drie traditionele geschenken die de Drie Koningen meebrachten. Dat waren goud, wierook en mirre. Het speelgoed dat kinderen die in welstand leven schenken aan leeftijdgenootjes die het heel wat minder hebben, is Het Vierde Geschenk. De kinderen zelf zijn de Vierde Koning.

Tilburgs erfgoed

De Driekoningenstoet en Het Vierde Geschenk zijn georganiseerd door drie bekende Tilburgse erfgoed-instituten: De Hasseltse Kapel, Kapel O.L. Vrouw ter Nood en Peerke Donders. Deze bekende plaatsen in de stad zijn niet alleen Tilburgs erfgoed, ze staan ook in de Tilburgse traditie van voor elkaar zorgen. De groeiende armoede in de stad met 7.000 kinderen die in armoede leven, is door deze drie organisaties aangegrepen om deze op een eigen wijze te helpen verlichten.

Het Driekoningen zingen is van oorsprong een winters bedelfeest. Armen trokken langs de deuren, zongen een lied en bedelden om brandstof en voedsel. In het midden van de negentiende eeuw ontstond hieruit het kinderfeest dat het nog steeds is. Tilburg is een van de weinige plaatsen waar nog aan Driekoningen zingen wordt gedaan. Om de zangertjes op 6 januari niet voor de voeten te lopen, trekt de Driekoningenstoet met Het Vierde Geschenk daags tevoren. 

Schaapskudde, paarden en kamelen

Op zondag 5 januari wordt verzameld voor de deur van de Heikese kerk. Er is een voorprogramma. Vanaf 17.00 uur heet de burgemeester de Drie Koningen, de kinderen en alle deelnemers welkom. De presentatie is in handen van Peer de Graaf. Als een van de drie koningen draagt Jace van de Ven een nieuw Driekoningengedicht voor.

Gezeten op echte kamelen trekken de Drie Koningen via de Heuvelstaat naar de St.-Jozefkerk op de Heuvel. In de stoet lopen ook een schaapskudde en een door paarden getrokken wagen mee. In deze paardentram zitten de kinderen die de ca. 1.300 leeftijdgenootjes vertegenwoordigen die hun speelgoed weg hebben geschonken. In de kerk op de Heuvel wordt het gezelschap opgewacht door een levende Maria en Jozef met hun jonggeboren kind. De kinderen die voor het speelgoed in aanmerking komen, kunnen hun Vierde Geschenk op 11 januari in het supporterscafé van Willem II-stadion ophalen.

Een stichting en samenwerking

Het succes vorig jaar was zo groot dat besloten werd om van de Driekoningenintocht en Het Vierde Geschenk een jaarlijkse gebeurtenis te maken. Niet alleen werd een aparte stichting opgericht, de basis is sterk verbreed door samenwerking aan te gaan met gerenommeerde organisaties als het Tilburgse Sint Nicolaas Comité en Rotary Tilburg-Leijdal.

Comments are closed.