Peerke Donders Paviljoen, museum voor naastenliefde

Op de 200ste geboortedag van Peerke Donders, op 27 oktober 2009, is het Peerke Donders Paviljoen geopend. Als ‘museum voor naastenliefde’ is het enig in zijn soort in de wereld. Foto’s en objecten vertellen het verhaal van het leven van Peerke in Tilburg en Suriname. Ook is er ruimte voor de werken van barmhartigheid. In wisseltentoonstellingen komen deze werken van barmhartigheid terug. De vaste tentoonstelling geeft pakkende voorbeelden van naastenliefde zoals we die nu kennen. Denk daarbij aan het Rode Kruis, Amnesty International of Pater Poels die dagelijks brood rondbrengt in Tilburg naar mensen die het nodig hebben.

Het Peerke Donders Paviljoen kwam tot stand als leerlingbouwplaats onder hoofdaannemer Heerkens van Bavel Bouw B.V te Tilburg, door de stichting belast met de uitvoering van de bouw. Het bouwkundig ontwerp is van M-30 Architecten Oisterwijk. De vormgeving van de inrichting en het concept is van Kinkorn Tilburg in samenwerking met Stadsmuseum Tilburg. Het groene park waarin het gebouw staat, weerkaatst in het gebouw. Door het vele glas lijkt het moderne en strakke gebouw in de omgeving opgenomen te worden.

Het Paviljoen staat op de plaats van een openluchtkapel die in 1982 ter gelegenheid van de zaligverklaring van Peerke Donders werd gebouwd. Aan de totstandkoming van het museum is door honderden Tilburgers en inwoners van Midden-Brabant een financiële bijdrage geleverd. De exploitatie van het Peerke Donders Paviljoen is in handen van de Stichting Petrus Donders Tilburg. In het paviljoen kunnen devotionalia gekocht worden.