Werk in uitvoering Parkeerterrein
1 oktober 2021
Brabantse Zaligen en Heiligen
15 november 2021
Toon alles

Peerke Donderslezing

Na de persconferentie van 12-11:

Zowel de lezing door Cynthia McLeod bij de UvT als de film bij Cinecitta gaat door.

Er is wel een corona QR check bij de ingang van het Koopmansgebouw (building K), de enige ingang om bij de Aula te komen.

Van harte welkom op zondag 14-11 om 13.00 uur.

De lezing is ook te volgen via de livestream op zondag 14 november

Op zondag 14 november organiseert de Stichting Peerke Donders Tilburg de jaarlijkse Peerke Donderslezing. Gastspreker is dit jaar:

Cynthia McLeod uit Suriname,

schrijfster en historicus,

gespecialiseerd in oral history en het slavernijverleden van Suriname.

Aansluitend aan de lezing wordt in Cinecitta de film van haar debuutroman ‘Hoe duur was de suiker?’ (uit 2013) vertoond.

Peerke Donderslezing in de aula van Tilburg University

Surinaamse schrijfster Cynthia McLeod over slavernijverleden

De Peerke Donderslezing wordt dit jaar gegeven door Cynthia McLeod. De Surinaamse schrijfster vertelt op zondag 14 november in de aula van Tilburg University over het slavernijverleden. Aansluitend wordt de speelfilm ‘Hoe duur was de suiker’ vertoond in Cinecitta. Deze film is gebaseerd op een van de boeken van Cynthia McLeod. In verband met de voorbereiding is het gewenst zich zo snel mogelijk in te schrijven via info@peerkedonders.nl (zie link verderop). De lezing begint om 13.00 uur, de film om 16.15 uur. Het tonen van een corona QR-code is verplicht. 

Het slavernijverleden is een van de belangrijkste maatschappelijke thema’s van dit moment. In Tilburg wordt volgend jaar een slavernijmonument onthuld. Slavernij heeft een duidelijke relatie met Peerke Donders. Toen hij in Suriname onder de melaatsen werkte, klaagde de Tilburgse missionaris in zijn brieven slavernij in harde bewoordingen aan. Een hartverscheurend citaat uit een van de brieven is over een lengte van tachtig meter aangebracht rond het Peerke Donders Paviljoen in Tilburg Noord.

De Peerke Donderslezing werd vanaf 2009 georganiseerd door het Wereldpodium. De lezing die de bekende schrijfster Cynthia McLeod op 14 november geeft, is voor de eerste keer georganiseerd onder verantwoordelijkheid van de Stichting Petrus Donders Tilburg, beheerder van het immateriële en materiële erfgoed van de bekendste Tilburger. Het slavernijverleden is een van de specialisaties van Cynthia McLeod, niet alleen succesvol schrijfster maar ook historica die veel onderzoek baseert op oral history.

De film ‘Hoe duur was de suiker’ is de verfilming van de gelijknamige historische roman van Cynthia McLeod. De film vertelt het verhaal van twee halfzusjes uit het Suriname van de achttiende eeuw: de blanke Sarith en ‘lijfslavin’ Mini-Mini. Terwijl Sarith verbitterd raakt door het harde leven in de Nederlandse kolonie, krijgt Mini-Mini haar eigen kans op geluk. Voorafgaand aan de vertoning in Cinecitta geeft Cynthia McLeod zelf een inleiding op de film.

  • Het bijwonen van de lezing kost 5 euro per persoon. Een kaartje voor de film kost 6,50 euro. Een combinatieticket kost 10 euro. Het gewenste bedrag overmaken op rekeningnummer NL 92 RABO 0135 7511 60 ten name van Stichting Petrus Donders Tilburg ovv Peerke Donderslezing en / of combinatieticket, onder gelijktijdige opgave via info@peerkedonders.nl Wie alleen de filmvertoning bij wil wonen moet reserveren via www.cinecitta.nl.  

De Peerke Donderslezing wordt met ingang van dit jaar door de Stichting Petrus Donders Tilburg georganiseerd. Sinds 2009 is deze jaarlijkse lezing een initiatief van het Wereldpodium. De Stichting Petrus Donders Tilburg wil de naar de Tilburgse missionaris Peerke Donders genoemde lezing voor de toekomst behouden omdat het een waardevol initiatief is gebleken. 

In de lezingen die de Stichting Petrus Donders Tilburg voortaan gaat organiseren staan de zeven ‘Werken van Barmhartigheid’ centraal. Hiermee wordt voortgeborduurd op de lezingen die het Wereldpodium voorheen organiseerde. “Deze werken vormen samen het universele streven dat mensen goed voor elkaar moeten zorgen”, aldus voorzitter Hein van Oorschot van de stichting. “De nieuwe lezingenreeks sluit naadloos aan bij het gedachtengoed van Peerke Donders en ook voor datgene waar onze stichting voor staat en in de praktijk brengt.”

In alles wat de Stichting Petrus Donders Tilburg onderneemt is de universele boodschap van zorg en aandacht voor elkaar hebben leidend. Dat is onder meer terug te zien in de activiteiten en de tentoonstellingen die worden georganiseerd.

Het Wereldpodium organiseerde vanaf 2009 de Peerke Donderslezing. In dat jaar werd de 200ste geboortedag van Peerke Donders herdacht en werd het Peerke Donders Paviljoen in Tilburg-Noord geopend. Verschillende gerenommeerde sprekers vertelden de afgelopen jaren hun verhaal, zoals commissaris van de koning Wim van de Donk, Europarlementariër en premier van België Guy Verhofstad en politica Femke Halsema. De achtste en laatste door het Wereldpodium georganiseerde Peerke Donderslezing werd op 22 november gegeven door rapper en dichter Akwasi.

De Peerke Donderslezing is in goed overleg door het Wereldpodium aan de stichting overgedragen. “We zijn het Wereldpodium dankbaar dat het de Peerke Donderslezing een goede naam heeft bezorgd in Tilburg en landelijk,” aldus voorzitter Hein van Oorschot.  “Wij gaan de lezing zoveel mogelijk koppelen aan onze activiteiten en tentoonstellingen. Wij zijn ervan overtuigd dat we door middel van deze Peerke Donderslezing een bijdrage kunnen leveren aan een stad en een samenleving waarin iedereen er toe doet. Precies datgene waar onze stichting in gelooft.”

Comments are closed.