Geboortehuisje en kapel

In de loop der jaren is het geboortehuis van Peerke Donders in Tilburg-Noord uitgegroeid tot een bedevaartsplaats. In de volksmond wordt de plek ‘Heiligdom de Heikant’ genoemd. En dat terwijl de zalige Peerke Donders nog niet heilig verklaard is!

Kapel van Peerke Donders

Op het bedevaartterrein staat een houten kapel, opgericht in 1923 naar een ontwerp van de Tilburgse architect J. Donders. Hij liet zich inspireren door de Surinaamse architectuur. Het gebedshuis is bewust uitgevoerd als noodkapel. Omdat Peerke Donders ten tijde van de bouw niet mocht worden vereerd – hij was nog niet zalig verklaard – werd de kapel toegewijd aan de Allerheiligste Drievuldigheid. In 1982, het jaar van de zaligverklaring, is de kapel gerestaureerd, met twee meter vergroot en van een altaar voorzien naar een ontwerp van architectenbureau Drijvers in Oisterwijk. Sinds 1987 is de kapel toegewijd aan de zalige Peerke Donders.

Nog steeds is er iedere dinsdagmiddag om 14.30 uur een gebedssamenkomst. Op elke eerste dinsdag van de maand is dat een eucharistieviering. De kapel is iedere dag geopend van 10.00 uur tot zonsondergang. De kapel is beschikbaar voor huwelijken en andere gelegenheidsvieringen op maandag tot en met zaterdag, met uitzondering van dinsdagmiddag.

Wilt u de kapel voor vieringen, jubilea of andere momenten gebruiken? Aanvragen hiervoor lopen via het secretariaat van het secretariaat van de Stichting Petrus Donders Tilburg. U kunt mailen naar info@peerkedonders.nl, dan nemen we zo snel mogelijk contact met u op. Voor ieder 'eigen' gebruik dient een overeenkomst gemaakt te worden via het secretariaat. In de kapel kunnen speciale Peerke Donders-kaarsen worden gekocht en aangestoken.

Geboortehuis

Het geboortehuisje van Peerke Donders is een replica van het origineel. In 1931 werd het nagebouwd naar een ontwerp van H. Frankefort. Exterieur en interieur geven een getrouw beeld van het originele huisje en de inrichting daarvan. In het kleine huisje woonde Peerke met zijn vader, moeder en broer. Het weefgetouw in het huisje is afkomstig van de Tilburgse thuiswever Frans Robben (1880-1920). Hij bewoonde vlakbij een wevershuisje op de hoek van de Rugdijk en de Pater Dondersstraat. Het authentieke weefgetouw werd in 1998 door het Textielmuseum in Tilburg gerestaureerd.