Inleiding van Paul Spapens bij de Zorg expositie Van Pest naar Corona
3 november 2020
Een nieuwe hamer voor Kruiswegstatie XI
20 november 2020
Toon alles

Bidden bij Peerke in de Heikese kerk

Het beeldje van Peerke Donders staat bij de hoofdingang van de Heikese kerk achter een glazen wand waardoor je ook het interieur van het prachtige godshuis kunt bekijken.

Bidden tot Peerke, Tilburgse patroon tegen corona

In de Tilburgse kerken van ’t Heike en ’t Goirke wordt de hele maand november Peerke Donders aangeroepen tegen corona. In de kerk van ’t Heike staat overdag voor iedereen zichtbaar een beeldje van de Tilburgse zalige. Er kunnen ook kaarsjes op worden gestoken. In de kerk van ’t Goirke zijn prentjes verkrijgbaar met een speciaal gebed.

“We vragen Peerke Donders Tilburg te helpen deze moeilijk periode door te komen”, aldus Alex Hendrickx van parochie De Goede Herder, waar de Dionysius-kerk van ’t Heike onder valt. Pastoor Frank Lemmens van de (eveneens) Dionysius-kerk van ’t Goirke: “Opdat we allemaal gezond mogen blijven of van corona mogen herstellen.” Alex Hendrickx: “In het bijzonder vragen we Peerke om kracht en bijstand voor alle mensen die in de zorg werken.”

Dat beide kerken juist tot Peerke Donders bidden, heeft te maken met een belangrijk deel van het levensverhaal van deze Tilburgse missionaris uit de negentiende eeuw. Hij zette zich in voor mensen die aan lepra leden. Deze melaatsen waren afhankelijk van zijn hulp, zoals coronapatiënten nu afhankelijk zijn van de geboden hulp van verpleegkundigen en artsen. Net als coronapatiënten werden melaatsen geïsoleerd. Omdat Peerke Donders en zijn onvoorwaardelijke steun aan mensen in moeilijke omstandigheden in Tilburg erg bekend zijn, kunnen mensen in deze coronatijd van hem steun ervaren. Zo bezien is Peerke de Tilburgse patroon tegen corona.

Het beeld van Peerke Donders staat achter een glazen wand bij de hoofdingang van de kerk van ’t Heike. Bij dit beeld hangt een affiche met hetzelfde gebed als in de kerk van ’t Goirke door middel van een prentje wordt aangeboden. Bijzonder is dat dit gebed bij het beeld ook in het Tilburgs dialect kan worden gelezen: ‘Peerke Donders, help ons saome stèèrk te zèèn in moejeleke tije, help ons um de wèèreld schôoner èn beter te maoke (Peerke Donders, help ons om samen sterk te zijn in deze moeilijke tijden, help ons om de wereld mooier en beter te maken.)’

Comments are closed.