Sterfdag Peerke Donders 14 januari
7 januari 2024
GOEDE VRIJDAG OPEN LUCHT KRUISWEG
18 maart 2024
Toon alles

Boek van Paul Spapens Een blijvende herinnering

Een foto van Paul Spapens uit zijn boek: “Een blijvende herinnering” van Koningsoord in Berkel-Enschot.

Boek van Paul Spapens indrukwekkend overzicht van wat Tilburg tekent

Religieus erfgoed van Tilburg, ‘een blijvende herinnering’

Ruim zeventig procent van het erfgoed in de gemeente Tilburg heeft een religieuze achtergrond. Als het gaat om zichtbaar en voelbaar erfgoed, wordt Tilburg getekend door de kerken, kloosters, beelden, monumenten, tradities en nog veel meer. In een nieuw boek met als titel ‘Een blijvende herinnering’ vertelt Paul Spapens het verhaal van het religieus erfgoed in de gemeente Tilburg.

Het boek ‘Een blijvende herinnering’ wordt gepresenteerd op zondag 4 februari in het Peerke Donders Paviljoen in Tilburg. De eerste exemplaren worden door voorzitter Hein van Oorschot van de Stichting Petrus Donders Tilburg overhandigd aan de voorzitters van de beheerstichtingen van de Hasseltse Kapel en de Kapel O.L. Vrouw ter Nood. Deze drie stichtingen werken nauw samen in het behoud van dit voor Tilburg belangrijk religieus erfgoed.          

Dat de inhoud van het boek zich richt op de gemeente Tilburg wil zeggen dat ook voorbeelden worden beschreven in de dorpen Berkel-Enschot, Udenhout en Biezenmortel. Het zwaartepunt in het boek ligt echter in Tilburg, dat niet voor niets ooit het ‘Rome van Nederland’ werd genoemd. Dat is ook de titel van een tentoonstelling die nog tot eind maart is te zien in het Peerke Donders Paviljoen. Het boek ‘Een blijvende herinnering’ is geschreven in het kader van deze expositie.

Het legt in dertig hoofdstukken, in meer dan 400 pagina’s en met tientallen foto’s het indrukwekkende verhaal vast van het religieus erfgoed in de gemeente Tilburg. Dit tekent voor een niet onbelangrijk deel de geschiedenis van de stad, de skyline en een niet onbelangrijk deel van de identiteit. Waar je in Tilburg ook gaat of staat, overal word je met het religieus erfgoed geconfronteerd. Echter, de kennis is hard aan het verdwijnen, terwijl veel religieus erfgoed nog lang zal blijven bestaan omdat het vaak een monumentenstatus heeft.

Het uitgangspunt van het boek is dat je het verhaal niet kent, men in de toekomst er minder zorg voor kan hebben. In het boek ‘Een blijvende herinnering’ wordt het verhaal van het religieus erfgoed verteld door de betrokkenen, beheerders en eigenaren zelf. Tientallen voorbeelden komen aan bod met steeds vier rode draden: de geschiedenis, de huidige situatie, de toekomstige betekenis en hoe dit erfgoed levend kan blijven in een ontkerkelijkte samenleving.  

Het boek staat vol fascinerende voorbeelden over hoe het religieus erfgoed nog volop aanwezig is in Tilburg. Hoe door veel mensen op een creatieve manier gezocht wordt – en in de praktijk wordt gebracht – naar mogelijkheden het een plaats te geven in de huidige en de toekomstige samenleving. Dat verklaart de titel van het boek: het religieus erfgoed in Tilburg is waarlijke een blijvende herinnering.

‘Een blijvende herinnering’ is een uitgave van de Stichting Petrus Donders Tilburg. Het boek telt 412 pagina’s. Veel van de tientallen foto’s zijn nooit eerder gepubliceerd omdat ze speciaal voor het boek zijn gemaakt. Het kost 15 euro. Het boek is alleen verkrijgbaar in het Peerke Donders Paviljoen. Geopend op woensdag en zondag van 13.00 uur tot 17.00 uur, behalve op Carnavalszondag, dan is het Paviljoen gesloten.


Op pagina 10 en 11 van het Katholiek Nieuwsblad van 8 maart 2024 is een artikel over dit boek verschenen. www.kn.nl

Comments are closed.