Zondag 22 september : Lezing over het heiligverklaringproces van de Zalige Petrus Donders tot nu toe
16 september 2019
Nieuwe Surinaamse documentaire over Peerke Donders
30 oktober 2019
Toon alles

Boekje, film en expositie De Laatste Getuigen

Dertien Laatste Getuigen met burgemeester TheoWeterings en de auteurs van het boekje, Caroline Evers en Paul Spapens, bij de opening van de expositie.

Expositie wordt geprolongeerd tot en met 11 oktober 2020, maar is nu tijdelijk niet te zien wegens de Corona crisis.

Expositie, boek en film over de bevrijding van Tilburg     De Laatste Getuigen in het Peerke Donders Paviljoen                      

Op zaterdagmiddag 26 oktober opende burgemeester Theo Weterings van de gemeente Tilburg in het Peerke Donders Paviljoen de tentoonstelling ‘De Laatste Getuigen’. Onder dezelfde titel is een door Caroline Evers en Paul Spapens geschreven boek gepresenteerd en ging een documentaire in première. ‘De Laatste Getuigen’ gaat over de bevrijding van Tilburg.

Centraal in de tentoonstelling, in het boek en in de film staan dertien hoogbejaarde Tilburgers die de bevrijding hebben meegemaakt. Zij zijn de ‘laatste getuigen’, zij vertellen over wat ze hebben gezien en ervaren. De getuigenissen zijn zeer indrukwekkend. Door hen de hoofdrol te geven wordt op een unieke manier het verhaal verteld.

Het boek (170 pagina’s) met veel, nooit eerder gepubliceerde foto’s is te koop in het Peerke Donders Paviljoen. Het kost 15 euro en is bijna afgekeurd. De documentaire die van ‘De Laatste Getuigen’ is gemaakt is te zien tijdens de expositie in het Peerke Donders Paviljoen. De tentoonstelling vertelt het verhaal aan de hand van foto’s, de herinneringen van ‘De Laatste Getuigen’ en van bijzondere voorwerpen. Na een oproep zijn door Tilburgers tientallen voorwerpen ter beschikking gesteld die op de een of andere manier iets te maken hebben met de bevrijding. Deze voorwerpen variëren van granaatscherven afkomstig uit een verwoest huis tot een ring gemaakt van glas van een neergestort vliegtuig.

‘De Laatste Getuigen’ is de bijdrage van Stichting Petrus Donders Tilburg aan de viering en de herdenking van 75 jaar bevrijding van Tilburg. Na een jarenlange en uiterst wrede bezetting werden de Duitsers uit Tilburg verjaagd op de geboortedag van Peerke Donders. Sinds de bevrijding op 27 oktober 1944 is Peerke Donders onlosmakelijk aan dit misschien wel grootste moment uit de Tilburgse geschiedenis verbonden. Het lag dan ook voor de hand dat de Stichting Petrus Donders Tilburg aandacht zou besteden aan 75 jaar bevrijding.Deze foto staat centraal in ‘De Laatste Getuigen’ van het Peerke Donders Paviljoen. De foto is gemaakt in augustus 1945. De Tilburgse jongeren op de foto stralen kracht, enthousiasme en optimisme uit. Ze hebben zich door de bezetting niet klein laten krijgen en ze maken zich op om de Wederopbouw ter hand te nemen. Foto: Collectie Ans van Raak.

De tentoonstelling is van zondag 27 oktober tot en met 11 oktober 2020 elke woensdag- en zondagmiddag van 13.00 uur tot 17.00 uur te zien in het Peerke Donders Paviljoen. Dan kan ook de indringende documentaire worden bekeken. In verband met de Corona crisis is het museum op dit moment gesloten tot en met 20 mei, we weten nog niet precies wanneer we weer open kunnen.

Comments are closed.