Openingstijden half tot eind december
29 november 2023
Tilburgse Sterrentocht
3 januari 2024
Toon alles

Documentaire Slavernij op Omroep Brabant

Sharaf Tilburg is een in Paramaribo woonachtige nazaat van de tot slaaf gemaakten die zich in 1863 Tilburg gingen noemen. De foto is gemaakt bij de plek waar zijn voorouders als tot slaaf gemaakten leefden en werkten. Sharaf Tilburg is professioneel brandweerman bij de brandweer van Paramaribo.

Indrukwekkende film geproduceerd door Stichting Petrus Donders Tilburg

Tilburgse documentaire over slavernij op Omroep Brabant

Op Omroep Brabant is op zondag 17 december de documentaire ‘Slavernij’ te zien. Deze documentaire is door het Peerke Donders Paviljoen in eigen beheer gemaakt als onderdeel van een tentoonstelling over slavernij. De expositie trok veel belangstelling. Op zondag 17 december wordt de halfuur durende documentaire twee keer uitgezonden: om 11.27 uur (aansluitend aan het programma KRAAK) en om 15.36 uur.

Omroep Brabant heeft al eerder door Stichting Petrus Donders Tilburg gemaakte documentaires getoond. Onder meer de documentaire over corona in Tilburg en de sociale projecten die in de eerste fase van de pandemie overal in de stad werden georganiseerd om het leven te verlichten. De documentaire over slavernij is gemaakt door: Caroline Evers (regie, camera, geluid), Stijn van der Loo (editing), Jurgen Lachman (camera en geluid in Paramaribo), Paul Spapens (interviews).

De documentaire ‘Slavernij’ is de eerste die in Tilburg en in Zuid-Nederland over dit onderwerp is gemaakt. Peerke Donders zet zich al tien jaar in voor het vertellen van het verhaal van slavernij. In 2013 was de stichting medeorganisator van de herdenking van 150 jaar afschaffing van de slavernij. Dat was de eerste keer dat in Tilburg op zo’n manier bij slavernij werd stilgestaan. In 2014 organiseerde het Peerke Donders Paviljoen voor de eerste keer in Tilburg een tentoonstelling over slavernij. Een tweede tentoonstelling over slavernij volgde in 2022/2023. Nadat de expositie in het Peerke Donders Paviljoen, Museum voor Naastenliefde voorbij was, is deze nog op verschillende andere plaatsen getoond, waaronder in de Schouwburg. De komende tijd is de expositie te zien in het Mill Hill College in Goirle. Met name veel jongeren hebben de tentoonstelling bezocht. 

Het bijzondere aan de tweede tentoonstelling was dat het verhaal als het ware werd verteld door de familie Tilburg. Bij de afschaffing van de slavernij op 1 juli 1863 moesten de vrijgemaakte mensen een achternaam aannemen. Een aantal noemde zich voortaan Tilburg. Nazaten met de familienaam Tilburg wonen in Suriname en in Nederland. Zij spelen een belangrijke rol in de documentaire waarin Tilburgers vertellen over slavernij en de betekenis daarvan in het verleden en met name het heden. Met deze documentaire leverde het Peerke Donders Paviljoen een belangrijke bijdrage aan het overdragen van kennis over slavernij. Nu is deze Tilburgse productie te zien in heel Brabant.

Sharaf Tilburg bij de entree van de plantage waar zijn voorouders werkten als tot slaaf gemaakten in Suriname, in de nabijheid van Paramaribo.

Jerry Bergraaf is een van de Tilburgers die in de documentaire vertelt over slavernij. Als deskundige verzamelt hij voorwerpen uit de Surinaamse cultuur die een relatie hebben met slavernij. Jerry Bergraaf is eigenaar van een IT-bedrijf.

Comments are closed.