Lezing Paul Spapens Winterfeesten / Bedelfeesten
28 december 2018
Driekoningen gedicht Jace van de Ven
7 januari 2019
Toon alles

Driekoningenstoet trekt door Tilburg


Vierde Geschenk : speelgoed van kinderen voor arme leeftijdgenootjes

Op zaterdag 5 januari trekt vanaf 16.45 uur een Driekoningenstoet door de binnenstad van Tilburg. Het is voor het eerst sinds 1965 dat Tilburg weer een Driekoningenstoet kent. In de stoet rijden onder meer de Drie Koningen mee op kamelen. Tot de deelnemers behoren burgemeester Theo Weterings en wethouder Esmah Lahlah. Tilburgers worden opgeroepen om aan de stoet mee te doen.
 
De hoofdrolspelers in de Driekoningenstoet zijn kinderen. Zij dragen speelgoed mee dat ze hebben geschonken aan leeftijdgenootjes. Zowel de Driekoningenstoet als de speelgoedactie maken onderdeel uit van Het Vierde Geschenk.
 
Het Vierde Geschenk is een hedendaagse vertaling van de drie traditionele geschenken die de Drie Koningen meebrachten. Dat waren goud, wierook en mirre. Het speelgoed dat kinderen die in welstand leven schenken aan leeftijdgenootjes die het heel wat minder hebben, is Het Vierde Geschenk. De kinderen zelf zijn de Vierde Koning.
 
De Driekoningenstoet en Het Vierde Geschenk zijn georganiseerd door drie bekende Tilburgse instituten: De Hasseltse Kapel, de O.L. Vrouw ter Noodkapel en Peerke Donders. Deze plaatsen zijn niet alleen Tilburgs erfgoed, ze staan ook in de Tilburgse traditie van voor elkaar zorgen. De groeiende armoede in de stad met 7.000 kinderen die in armoede leven is door deze drie organisaties aangegrepen om deze op een eigen wijze te helpen verlichten.
 
Het Driekoningenzingen is van oorsprong een winters bedelfeest. Armen trokken langs de deuren, zongen een lied en bedelden om brandstof en voedsel. In het midden van de negentiende eeuw ontstond hieruit het kinderfeest dat het nog steeds is. Tilburg is een van de weinige plaatsen waar nog aan Driekoningenzingen wordt gedaan. Om de zangertjes op 6 januari niet voor de voeten te lopen, trekt de Driekoningenstoet met Het Vierde Geschenk daags tevoren. 
 
Op zaterdag 5 januari wordt verzameld voor de deur van de Heikesekerk. Hier heet de burgemeester de drie Koningen, de kinderen en alle deelnemers welkom. De presentatie is in handen van Peer de Graaf. Als een van de drie koningen draagt Jace van de Ven een nieuw Driekoningengedicht voor. Gezeten op echte kamelen trekken de Drie Koningen in de stoet via de Heuvelstaat naar de St.-Jozefkerk op de Heuvel. In de stoet lopen ook een schaapskudde en een door paarden getrokken wagen mee.
 
In deze paardentram zitten de kinderen die de 1.300 leeftijdgenootjes vertegenwoordigen die hun speelgoed weg hebben geschonken. Aan Het Vierde Geschenk is met veel enthousiasme meegewerkt door de Montessorischolen De Elzen en De Petteflet en basisschool Christoffel. In de kerk op de Heuvel wordt het gezelschap opgewacht door een levende Maria en Jozef met hun jonggeboren kind. De kinderen die voor het speelgoed in aanmerking komen, kunnen met de bon hun Vierde Geschenk op 12 januari in het Willem II-stadion ophalen. Het is de bedoeling om van de Driekoningenstoet en Het Vierde Geschenk een jaarlijkse gebeurtenis te maken.
 
 
FOTOBIJSCHRIFT
 
De Drie Koningen en de organisatoren, vlnr Jace van de Ven, Hennie van Schooten (Hasseltse kapel), Jim Stewart, sterdrager en herder Adry Hoeven, Karel Bergmans (O.L. Vrouw ter Noodkapel), Esther Becx (Peerke Donders) en Paul Spapens. Foto: Jef Haen.                                       

Comments are closed.