Column van Marja Wittenbols van Stichting De Vonk over de nieuwe expositie
31 oktober 2018
Lezingen in het Peerke Donders Paviljoen bij de expositie Arm in Arm met Peerke
15 november 2018
Toon alles

Het Vierde Geschenk


Een nieuwe optocht met goud, wierook, mirre en … speelgoed
 
Driekoningen naar Tilburg met ‘Vierde Geschenk’
 
 
De Drie Koningen komen op zaterdag 5 januari 2019 naar Tilburg en ze brengen maar liefst vier geschenken mee. Behalve het traditionele goud, wierook en mirre hebben ze speciaal voor Tilburg speelgoed in hun bagage. Dat is het ‘Vierde Geschenk’. Het speelgoed is bestemd voor kinderen van arme ouders die geen geld hebben om hele mooie dingen voor hen te kopen.
 
Het ‘Vierde Geschenk’ is een nieuwe activiteit in Tilburg om op een bijzondere manier iets te doen tegen de armoede. Bij het ‘Vierde Geschenk’ zijn drie bekende Tilburgse organisaties betrokken. Dat zijn: de Hasseltse Kapel, de O.L.Vrouw ter Noodkapel en Peerke Donders. De drie organisaties achter dit voor Tilburg belangrijke erfgoed trekken hier samen in op.
 
Volgens het verhaal van de Driekoningen waren het drie wijzen die op zoek gingen naar het kindje Jezus. Ze brachten ieder een geschenk mee: goud, wierook en mirre.Het Vierde Geschenk sluit daar bij aan; het is een geschenk van Tilburgse kinderen aan hun leeftijd- genootjes. Wat dit concept extra interessant maakt, is dat het verhaal van de Drie Koningen precies past binnen de multiculturele samenleving die Tilburg is. De Drie Koningen kwamen uit Afrika, Azië en Europa. Gericht op het vinden van het goede trokken ze samen op.
 
Het ‘Vierde Geschenk’ komt op het volgende neer. Kinderen worden gevraagd een mooi stuk speelgoed uit hun collectie ter beschikking te stellen. Ze geven dit speelgoed via de organisatie van ‘Het Vierde Geschenk’ aan leeftijdgenootjes die het veel minder breed hebben. De organisatie van het ‘Vierde Geschenk’ hoopt zo honderden kinderen een mooi stuk speelgoed te kunnen bezorgen.

De Drie Koningen Caspar, Balthasar en Melchior komen op zaterdag 5 januari 2019 hoogst persoonlijk naar Tilburg om het speelgoed op te halen. Om 16.45 uur start bij de Heikese kerk een voorprogramma. Voor kinderen zijn er lampionnen te koop. Vanaf 17.00 uur trekken de koningen met groot gevolg en met veel kinderen en hun (groot-)ouders vanaf  de Heikese kerk door de binnenstad naar de Heuvelse kerk. 
 
Het zal een feestelijke stoet zijn op weg naar de Ster, met o.a. 3 Koningen op kamelen, een kleine kudde schapen, een kinderkoor en gemengd koor, 1 kleine en 1 grotere muziekgroep en een rijtuig met daarin kinderen en cadeautjes. In de Heuvelse kerk wordt met verhalen en zang het Vierde Geschenkgevierd en om uiterlijk 19.00 uur wordt het evenement afgesloten.  
 
De stoet lijkt veel op de bekende Driekoningenoptocht die tot in het midden van de jaren ’60 in de Tilburgse binnenstad was te zien. Een aanrader om te komen kijken.
Samen lopen ze mee in de Drie Koningen-optocht en ze brengen mee: ‘Het Vierde Geschenk’. 
  
FOTOBIJSCHRIFT
Een Drie Koningen-optocht trekt door de Heuvelstraat. Deze optocht werd gehouden van 1951 tot en met 1965. Op 5 januari 2019 is ervoor het eerst weer een Drie Koningen-optocht in Tilburg.   

Comments are closed.