Lezingen in het Peerke Donders Paviljoen bij de expositie Arm in Arm met Peerke
15 november 2018
Lintje voor Hein van Oorschot
14 december 2018
Toon alles

LEZING Thea van Blitterswijk en Ralf Embrechts

Over de pijn van armoede bij Peerke Donders
 
In de serie lezingen over armoede, naar aanleiding van de expositie ‘Arm in arm met Peerke’, gaan zondag 16 december Thea van Blitterswijk en Ralf Embrechts met elkaar in gesprek in het Peerke Donders Paviljoen. Beide sprekers staan midden in de armoede en de armoedebestrijding in Tilburg en zien dagelijks wat die aanricht. Thea van Blitterswijk is directeur van het Ronde Tafelhuis, Ralf Embrechts is directeur van de Maatschappelijke Ontwikkelings Maatschappij en onder meer initiator van de Quiet.
De gezamenlijke lezing door deze twee experts begint om 14.00 uur. De entree is gratis.

In het Peerke Donders Paviljoen in Tilburg-Noord is onlangs door burgemeester Theo Weterings de tentoonstelling ‘Arm in arm met Peerke’ geopend. Deze expositie vertelt in woord en beeld het verhaal van de armoede en de armoedebestrijding in Tilburg sinds 1809. Gezien de grote belangstelling is de expositie een schot in de roos.
Als onderdeel van de tentoonstelling worden in het Peerke Donders Paviljoen de komende maanden geregeld lezingen en andere activiteiten rond het thema armoede gehouden.
Het spits wordt afgebeten door Thea van Blitterswijk en Ralf Embrechts. Deze twee experts zetten zich al jaren in Tilburg in voor de bestrijding van armoede.

Thea van Blitterswijk: ‘Je hoort het vaak: In ons land is niemand arm.Arm? En die nieuwe telefoon dan? Als je echt arm bent kun je ook niet roken. Oordelen zijn vaak snel en snoeihard. Er is niet altijd oog voor achterliggende problematiek. Maar, hoor je dan zeggen: ‘Dat is eigen verantwoordelijkheid.’ Over deze onderwerpen wil ik het graag hebben.’ Thea van Blitterswijk lanceert deze middag een manifest met enkele hele concrete ideeën en voorstellen waarmee armoede in Tilburg-Noord werkelijk te lijf kan worden gegaan.

Ralf Embrechts neemt de bezoekers van de lezing op 16 december mee in de ‘trends in armoede’. Hij laat zien wat armoede met je doet en de verschillende oorzaken van armoede en psychologie van de armoede. Hij kijkt ook vooruit en pleit voor een samenleving vanuit vertrouwen in plaats van vanuit wantrouwen. ‘In wat voor wereld willen we leven? Een wereld  gestoeld op meer en meer, en ikke, ikke, of juist een wereld van hernieuwde solidariteit en eerlijker delen?’

Bezoekers van de tentoonstelling ‘Arm in arm met Peerke’ worden uitgenodigd om zeep, wasmiddelen en spullen voor persoonlijk bezorging mee te brengen. Hiermee wordt de Sop en Zeepplank in het Ronde Tafelhuis gevuld.

Bij deze expositie zijn in opdracht van de Stichting Petrus Donders Tilburg speciale filmportretten gemaakt, waarin mensen in Tilburg vertellen over hoe het is om nu in armoede te leven, over de schaamte en over hun inzichten. Op 27 december om ongeveer 17.48 uur zal de TV première zijn van de filmportretten op Omroep Brabant. Een link naar deze indringende portretten is hier:
https://youtu.be/svQzQByvPiU
In de eerste maand van de expositie is de Sop en Zeepplank al heel goed gevuld. Tussentijds zal een klas van het Mill Hill College in januari deze eerste volle plank gaan afleveren in het Ronde Tafelhuis. Uw bijdrage blijft zeer welkom.

Comments are closed.