Geslaagde Eerste Tilburgse Culturendag
15 april 2019
Zondag 22 september : Lezing over het heiligverklaringproces van de Zalige Petrus Donders tot nu toe
16 september 2019
Toon alles

Missie van Barmhartigheid

Indrukwekkend verhaal in woord en beeld en voorwerpen

Expositie bij Peerke Donders over 175 jaar Fraters van Tilburg

In het Peerke Donders Paviljoen in Tilburg Noord wordt op 24 augustus een tentoonstelling geopend over 175 jaar Fraters van Tilburg. Deze congregatie is van grote invloed geweest op Tilburg en veel landen wereldwijd. Met name zijn de Fraters van Tilburg van grote betekenis geweest voor het onderwijs.

De door de Fraters van Tilburg zelf georganiseerde expositie heeft als titel ‘Missie van Barmhartigheid: 175 jaar de Fraters van Tilburg’. De tentoonstelling kan van zondag 25 augustus tot en met zondag 20 oktober elke woensdag en zondag tussen 13.00 uur en 17.00 uur , en op andere dagen voor groepen op afspraak, worden bezocht.        

De Fraters van Tilburg zijn in 1844 opgericht door Joannes Zwijsen, toen de pastoor van Tilburg. Zijn standbeeld staat bezijden de Heikese kerk. In die tijd was er nauwelijks onderwijs voor de meeste kinderen. De Fraters hebben zich dan ook altijd in het bijzonder ingezet voor het onderwijs. Tilburg telt nog altijd duizenden inwoners die ooit van de fraters les hebben gehad. Ze stichtten niet alleen scholen, ze ontwikkelden ook eigen, zeer succesvolle onderwijsmethoden. Het lesmateriaal werd gedrukt door de eigen, nog steeds bestaande drukkerij (nu: uitgeverij) Zwijsen.

De congregatie hield zich – en houdt zich nog steeds – ook bezig met onderwijs aan doven en blinden, wezen, verlaten kinderen en verpleging. Behalve in tal van plaatsen in Nederland waren de Fraters van Tilburg gevestigd in onder meer België, Suriname en de Antillen. Momenteel zijn de fraters nog actief in Indonesië, Namibië, Kenia en Brazilië. Het generalaat (hoofdkantoor) is nog steeds gevestigd aan de Gasthuisring in Tilburg, bakermat van een zeer betekenisvolle organisatie.

Dit alles komt aan bod op de tentoonstelling in het Peerke Donders Paviljoen. Het verhaal wordt verteld aan de hand van elf panelen met foto’s en teksten en met voorwerpen. Na een bezoek aan de expositie is de bezoeker volledig ‘bijgepraat’ over vragen als: waarom stichtte Joannes Zwijsen de Fraters van Tilburg, hoeveel fraters er nu nog zijn in Tilburg en wereldwijd, wie de eerste fraters waren, wat de Beweging van Barmhartigheid is en wie zijn de Ambassadors of a Worldwide Brotherhoord.

In de periode van de expositie worden verschillende lezingen en presentaties gegeven. Zo snel mogelijk geven we hier meer informatie over.

FOTOBIJSCHRIFT

De Fraters van Tilburg betekenden veel voor het onderwijs in Tilburg en hun betekenis is nog steeds heel groot, maar nu onder meer in een land als Indonesië. Opmerkelijk is dat de klassensituatie ongeveer gelijk is. De lesgevende frater Gaudentius staat achter in de klas van Sint Denis. De Tilburgse foto is eind jaren ’40 gemaakt.

Comments are closed.