In Memoriam Jacques de Leeuw
16 maart 2021
23 mei 2021
12 mei 2021
Toon alles

Museumweek Rijksmonument van K. Lücker

Het is museumweek, maar wegens Corona zijn de musea nog gesloten. Ook het Peerke Donders Paviljoen, het museum voor naastenliefde, zal nog enkele weken gesloten blijven. Daarom een onderdeel van onze collectie dat wel zo te bezoeken is, namelijk:

RIJKSMONUMENT VAN PEERKE DONDERS

Dit monument is in 1933 gemaakt door de kunstenaar K. Lücker uit Roermond voor deze specifieke plek in het Peerke Donders Park.

Het Petrus Dondersmonument bestaat uit vier staande, in bas reliëf gehakte, rechthoekige stenen van verschillende grootte in Franse kalksteen. Het zelfde materiaal als het Monument op de Dam in Amsterdam. In de reliëfs zijn scenes uit het leven van de Tilburgse Zalige Petrus Donders afgebeeld. Rechts ervan staat een meer dan levensgroot beeld van Peerke ten voeten uit in zijn Redemptoristen pij met cape. Op het beeld staan ook diverse bijbelteksten om aan te geven dat Peerke zijn werken van Barmhartigheid deed in navolging van Jezus.

Dit beeld heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uiting van de katholieke devotie in het zuiden van Nederland. Ook is het van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van bedevaartplaatsen na 1900. Het is van kunsthistorisch belang vanwege de stijl en de detaillering en als voorbeeld van het werk van beeldhouwer Lücker.

Het heeft ensemblewaarden vanwege de bijzondere samenhang met de kapel en de beeldengroepen in het Kruiswegpark. Het is gaaf bewaard gebleven en van belang wegens de architectuurhistorische, bouwtechnische, typologische en functionele zeldzaamheid van dergelijk complex.

BRON : RIJKSDIENST VOOR DE MONUMENTENZORG.

Dit monument werd onthuld op 10 september 1933. Afgelopen maart 2021 is het monument met veel zorg schoon gemaakt.

Comments are closed.