Kapel van Peerke Donders bestaat 100 jaar
20 oktober 2023
Sponsoractie Lions Club Regte Heide
8 november 2023
Toon alles

Persbericht Peerke Donders Lezing

Portretfoto Ben Knapen Minister van Buitenlandse Zaken in 2021

Peerke Donders Lezing op 5 november in de aula van Tilburg University

Ben Knapen, oud-minister Buitenlandse Zaken, over Nederland in de wereld   

De Peerke Donders Lezing wordt dit jaar gegeven door Ben Knapen. De in 1951 in Kaatsheuvel geboren Ben Knapen geeft op zondag 5 november zijn visie op de positie van Nederland in de wereld. Door alle recente ontwikkelingen is dit een zeer actueel thema. Ben Knapen was onder meer minister van Buitenlandse Zaken en hoofdredacteur van NRC.

De Peerke Donderslezing op zondag 5 november begint om 15.00 uur. Een halfuur eerder is de zaal open. De lezing wordt gegeven in de aula van Tilburg University. De entree bedraagt 10 euro. Dat is inclusief twee consumpties tijdens de nazit. Aanmelden via info@peerkedonders.nl

De Peerke Donders Lezing wordt georganiseerd door de Stichting Petrus Donders Tilburg.    

Behalve minister van Buitenlandse Zaken en hoofdredacteur van NRC was Ben Knapen onder meer staatssecretaris van Ontwikkelingssamenwerking en Europese Zaken. Tot juni van dit jaar was hij lid van de Eerste Kamer. Als kenner die uitstekend in is gevoerd schetst Ben Knapen tijdens de Peerke Donders Lezing de wereldwijde situatie en geeft hij zijn kijk op de rol van Nederland in verleden en heden. Ben Knapen kijkt niet alleen terug in de tijd, hij staat nadrukkelijk ook stil bij de tumultueuze wereld van vandaag en hij werpt een blik in de toekomst.

De Peerke Donders Lezing werd vanaf 2009 georganiseerd door het Wereldpodium. In 2021 werd de lezing voor de eerste keer georganiseerd door de Stichting Petrus Donders Tilburg. Die eerste keer in 2021 was meteen een schot in de roos omdat de lezing werd gegeven door de bekende schrijfster Cynthia McLeod. Haar indrukwekkende verhaal ging over het slavernijverleden. Het maatschappelijk belang van dit onderwerp is sedertdien alleen maar gegroeid. Met de gekozen onderwerpen laat de Stichting Petrus Donders zien dat ze goed aanvoelt wat er in de samenleving leeft.

De veel geprezen lezing van Cynthia McLeod was in feite de start van een tentoonstelling van het slavernijverleden. Deze expositie werd met veel succes gehouden in het Peerke Donders Paviljoen. De lezing van Ben Knapen is een aftrap voor een nieuwe expositie bij Peerke Donders. Over een paar maanden start in het Paviljoen in Tilburg-Noord de tentoonstelling Tilburg Wereldstad. Deze expositie laat op een verrassende manier zien hoe Tilburg midden in de wereld staat, vroeger en nu.  

FOTOBIJSCHRIFT

De in Kaatsheuvel geboren Ben Knapen geeft op zondag 5 november in de aula van Tilburg University de Peerke Donderslezing over het onderwerp ‘Nederland in de wereld’. Foto: Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Comments are closed.