Gedicht van Jace van de Ven over armoede in Tilburg
28 oktober 2018
Lout Donders Column DonLog over de nieuwe expositie
31 oktober 2018
Toon alles

Theo Weterings brengt wasmiddelen mee

Burgemeester Tilburg opent expositie ‘Arm in Arm met Peerke’

Met een mooie, betrokken toespraak heeft burgemeester TheoWeterings van de gemeente Tilburg zaterdag 27 oktober in het Peerke DondersPaviljoen de tentoonstelling ‘Arm in Arm met Peerke’ geopend. Deze expositievertelt het verhaal van twee eeuwen armoede en de bestrijding daarvan inTilburg. Zowel de burgemeester als de vele aanwezigen waren vol lof over ‘Arm in Arm met Peerke’.

“Een goed verhaal, een goede verbinding met Tilburg”, sprak burgemeester Theo Weterings waarderende woorden over het initiatief. “Er moet altijd een uitgestoken hand zijn.” In de bestrijding van armoede noemde hij het noodzakelijk om de armen een perspectief te bieden.

 Voorafgaand aan de opening door de burgemeester van Tilburg sprak Denis Hendrickx namens de Stichting Petrus Donders over de achtergronden van de tentoonstelling ‘Arm in Arm met Peerke’. “Met deze tentoonstelling laten we zien dat het gezicht en het karakter van armoede veranderd is over de afgelopen twee eeuwen. En we laten zien dat er nog steeds mensen onder een bestaansminimum leven op een manier, die niet bij onze tijd past. We kunnen zien, dat we ons er nog steeds druk over moeten maken.”

 Bijzonder was dat burgemeester Theo Weterings met onder zijnarm  twee grote flessen wasmiddel naar de opening was gekomen. Hij, en vele andere aanwezigen, gaven daarmee gehoor aan de oproep van de organisatie om wasmiddelen en zeep mee te brengen voor de Sop en Zeep Plank van het Ronde Tafelhuis. Iedereen die de komende maanden de expositie bezoekt wordt verzocht wasmiddelen, zeep en middelen voor de persoonlijke bezorging mee te brengen.

Vierde Geschenk

Peerke Donders ondersteunt in het kader van de tentoonstelling nog een tweede initiatief in het kader van de armoedebestrijding. Het Paviljoen is nauw betrokken bij Het Vierde Geschenk. Dit is een nieuw Tilburgs initiatief voor het inzamelen van speelgoed. Kinderen wordt gevraagd speelgoed ter beschikking te stellen voor leeftijdgenootjes die veel minder speelgoed hebben. In deze actie van solidariteit trekken PeerkeDonders, de Hasseltse Kapel en de O.L. Vrouw ter Noodkapel samen op.                             

Korte teksten, indringende foto’s 

‘Arm in Arm met Peerke’ is door de vrijwilligers van Peerke Donders volledig zelf ontwikkeld. De tentoonstelling is chronologisch van opzet. Korte teksten vergezellen indringende foto’s. Op deze expositie wordt in woord en beeld het onthutsende verhaal verteld van twee eeuwen armoede in Tilburg. Nooit eerder is op deze manier aandacht besteed aan armoede. Op een laagdrempelige manier laat de tentoonstelling zien dat door de tijd heenarmoede altijd op de loer ligt.

Inspiratie voor expositie

Om armoede tegen te gaan en om armen te helpen uit deze situatie te ontsnappen moet ieder het zijne bijdragen. De Stichting Petrus Donders laat zich in alles wat ze doet inspireren door het leven van Peerke Donders en door de Werken van Barmhartigheid. Dit komt neer op de overtuiging dat mensen waar ook ter wereld elkaar moeten helpen. Armoede is in deze tijden van grote welvaart een groot probleem. Peerke Donders wil hiervoor met de expositie ‘Arm in arm met Peerke’ aandacht vragen. 

De expositie Arm in Arm met Peerke is te bezoeken op zondag en woensdag van 13.00 tot 17.00 uur en voor groepen ook op andere dagen op afspraak via info@peerkedonders.nl

Comments are closed.