GOEDE VRIJDAG OPEN LUCHT KRUISWEG
18 maart 2024
ONLINE LEZING VICE POSTULATOR
24 april 2024
Toon alles

Tilburg Wereldstad

Expositie over hoe Tilburg met 148 nationaliteiten midden in de wereld staat

Tilburg Wereldstad ‘made by Peerke Donders’

De nieuwe tentoonstelling Tilburg Wereldstad in het Peerke Donders Paviljoen is zondag 14 april geopend door commissaris van de koning Ina Adema. Tilburg Wereldstad laat op een toegankelijke en vernieuwende manier zien hoe Tilburg al vanaf de verre prehistorie tot op de dag van vandaag is bevolkt door mensen uit alle windstreken. Zij samen hebben het Tilburg van nu gemaakt tot een stad van 230.000 inwoners en 148 verschillende nationaliteiten.

De expositie in Tilburg Museum Peerke Donders bestaat uit twee onderdelen. Aan de hand van foto’s en teksten wordt getoond hoe al duizenden jaren een beïnvloeding van buitenaf in een constante stroom is doorgegaan. Hoe in de IJzertijd, Romeinen, Middeleeuwers, de industrialisatie of Belgische vluchtelingen tijdens de Eerste Wereldoorlog hun sporen hebben nagelaten en wat daar van terug is te vinden in het hedendaagse Tilburg.

Voor veel Tilburgers zal het een opmerkelijk gegeven zijn dat in de gemeente (dus ook Udenhout, Berkel-Enschot en Biezenmortel) 148 verschillende nationaliteiten wonen. Dertig van hen laten door middel van een zeer persoonlijk voorwerp iets van hun afkomst en culturele identiteit zien. Dat is het tweede deel van de expositie Tilburg Wereldstad.

Het is voor de eerste keer dat zo’n tentoonstelling in Tilburg is georganiseerd. De expositie met als ondertitel ‘Made by Peerke Donders’ komt op een moment waarop zich in de samenleving grote veranderingen voordoen op het gebied van cultuur, economie en sociaalmaatschappelijk.

Tilburg Wereldstad laat zien hoe de stad tegenwoordig op talrijke manieren innig verbonden is met de rest van de wereld en hoe dat van invloed is. Een paar voorbeelden:  In Tilburg zijn 107 buitenlandse bedrijven gevestigd. Samen zijn die goed voor bijna 15.000 arbeidsplaatsen. Van de bijna 20.000 studenten op Tilburg University komen er bijna 5.000 uit alle delen van de wereld. De bezoekers die Poppodium 013 ontvangt komen eveneens uit alle delen van de wereld.

Zulke contacten hebben altijd bestaan. De alleroudste menselijke sporen in Tilburg uit circa 9000 jaar v. Chr. werden gevonden op industrieterrein Kraaiven. De pijlpunten waren gemaakt van een steensoort die de eerste Tilburgers gingen halen in wat nu België is. De glazen kralen van een halssnoer dat bij het Willem II College werd gevonden werden rond het jaar 500 tot uit Egypte en Iran gehaald. Al die internationale relaties brachten de eeuwen door ook steeds culturele invloed, nieuwe ideeën, inzichten, gebruiken, voeding en invloed op de taal: in het Tilburgs dialect komen opmerkelijk veel Franse woorden voor. De eerste kerstboom werd in 1885 in Tilburg gezet door het gezin van een Duitse ingenieur die werkzaam was in de Tilburgse textielindustrie.

De tentoonstelling Tilburg Wereldstad is te bezoeken elke woensdagmiddag en elke zondagmiddag van 13.00 uur tot 17.00 uur.

Deze snoer van glazen kralen werd gevonden bij een opgraving nabij het Willem II College. De kralen zijn rond het jaar 550 naar Tilburg ‘geïmporteerd’ uit landen als Indië, Iran, Egypte en de Baltische staten. Dit geeft een indruk van de internationale contacten in die tijd. Foto: Guido van den Eynde.

Layla Alizadah-Lijmbach (1993) is Afghaanse van geboorte. Ze kwam in 2003 naar Tilburg. Haar familie begon het succesvolle restaurant Sarban aan de Besterdring. Op de tentoonstelling laat ze traditionele feestkleding zien die ze uit Afghanistan heeft meegebracht. Foto: Caroline Evers.

Drie door de familie Pollet gebouwde villa’s aan de Spoorlaan in Tilburg. De machtige textielfamilie Pollet vluchtte tijdens de Franse Revolutie naar Tilburg en liet hier vele sporen na, waaronder Hofstede De Blaak en de Vier Jaargetijden in de Noordstraat. De familie Pollet is een van vele voorbeelden van inwijkelingen die veel voor Tilburg hebben betekend en zeer invloedrijk zijn geweest. Foto: Paul Spapens.   

https://www.bd.nl/tilburg/layla-toont-dat-ze-in-tilburg-wereldstad-woont-nieuwe-expo-in-het-peerke-donders-paviljoen~a992b398/

Comments are closed.