Lezing architect Thomas Bedaux bij Peerke Donders op 6 mei
30 april 2018
Artikel n.a.v. Lezing Frank Strolenberg op zondag 3 juni
25 mei 2018
Toon alles

Door storm vernielde Kruiswegstatie hersteld

De in januari 2018 als gevolg van een storm vernielde Kruiswegstatie in het Peerke Donders Park is hersteld. De zevende Statie van de monumentale Kruisweg leed zeer veel schade toen er een geknakte boom op viel. De boom bleef net boven de geknielde figuur van Jezus hangen waardoor alleen dit deel van de Statie ongeschonden bleef. Alle andere figuren werden zeer ernstig beschadigd. De Stichting Petrus Donders Tilburg besloot meteen de Statie te laten herstellen door het Udenhoutse bedrijf C. Verkooijen. Foto’s van de vernielde kruisweg gingen de wereld over.

Abt Broeder Bernardus van de abdij O.L. Vrouw van Koningshoeven zegent op vrijdagmorgen 10 augustus om 11.00 uur de gerestaureerde Kruiswegstatie in het Peerke Donders Park in.

De herinzegening van de Kruiswegstatie door Broeder Bernardus kan door iedereen worden bijgewoond. Naar afloop wordt koffie geschonken in het Peerke Donders Paviljoen. Daar zal Broeder Bernardus vertellen over zijn pelgrimsreis naar Peerke Donders in Suriname en wat de Tilburgse zalige betekent voor de kloostergemeenschap van de abdij O.L. Vrouw van Koningshoeven.
Het was de zevende (van de veertien) Staties van de Kruisweg in het Peerke Donders Park die door de omvallende boom grotendeels werd vernield. Deze Statie stelt ‘Jezus valt voor de tweede maal onder het Kruis’ voor. Een zware tak van de ontwortelde boom stopte net boven de rug van de geknielde Jezus. Maar het Kruis en drie andere figuren raakten zwaar beschadigd. De oorsprong van de Kruisweg dateert van 1926, maar pas na de oorlog waren alle Staties klaar. Alle Staties zijn bekostigd door de Tilburgse gemeenschap. De Kruisweg maakt deel uit van het historische complex dat rond het geboortehuisje van Peerke Donders is ontstaan.

Foto: Paul Spapens.

Comments are closed.