Werk in uitvoering Parkeerterrein
1 oktober 2021
Peerke Donderslezing gemist?
3 december 2021
Toon alles

Brabantse Zaligen en Heiligen

Door de onthulling van het tentoonstellingsbord in het Peerke Donders Paviljoen hebben zuster Maria Magdalena, priorin van Sint Catharinadal en Abt Bernardus, van de abdij O.L.V. van Koningshoeven op 27 oktober 2021 de nieuwe expositie geopend.

Maak kennis met inspirerende vrouwen en mannen

Je hebt heilige boontjes, schijnheilige gezichten en je kunt ergens heilig in geloven. Én, je hebt mensen die als heiligen worden beschouwd. Die zijn van alle tijden. Voor de een is klimaatvoorvechtster Greta Thunberg een heilige van deze tijd, of influencer Nikkie Tutorials of de gouden sportvrouw Sifan Hassan. Maar je hebt ook heiligen die verbonden zijn aan de eeuwenoude katholieke cultuur.

Dat zijn de meest oorspronkelijke heiligen. Het begrip heiligheid zoals we dat kennen hangt samen met deze vrouwen en mannen die heilig zijn verklaard vanwege een zeer bijzonder leven of door opvallende dingen die ze hebben gedaan. Brabant kent in totaal negen heiligen en drie personen die zijn zaligverklaard – dat is een voorstadium van heiligheid. Een van de Brabantse zaligen is Peerke Donders.

Op de tentoonstelling ‘Brabantse zaligen en heiligen’ in het Peerke Donders Paviljoen in Tilburg wordt de handel en wandel van deze vrouwen verteld: wie waren ze?; wanneer leefden ze?; waarom worden ze als heiligen gezien?; en niet in de laatste plaats: wat betekenen ze nu nog voor ons? Op de expositie komen ze tot leven door middel mooie foto’s, verhelderende teksten en veel interessante voorwerpen.

‘Brabantse zaligen en heiligen’ is een cultureel verhaal en daarom voor iedereen interessant!

De teksten zijn geschreven door Paul Spapens en Esther Becx heeft de tentoonstelling samengesteld.

De expositie is te bezoeken in het Peerke Donders Paviljoen op de zondag- en woensdagmiddag tussen 13.00 en 17.00 uur. In principe loopt de expositie Brabantse Zaligen en Heiligen tot en met 19 juni 2022.

We houden natuurlijk wel de regels in de gaten, dus wijzigingen, bijvoorbeeld naar aanleiding van de Corona ontwikkelingen, voorbehouden.

Comments are closed.