Brabantse Zaligen en Heiligen
15 november 2021
KRUISWEG op Goede Vrijdag
2 april 2022
Toon alles

Peerke Donderslezing gemist?

Op zondag 14 november 2021 vond voor de eerste keer de onder auspiciën van de Stichting Petrus Donders Tilburg georganiseerde Peerke Donderslezing plaats. De lezing werd gegeven door de Surinaamse schrijfster Cynthia Mc Leod.

Voorheen werd de Peerke Donderslezing georganiseerd door het Wereld Podium. Cynthia Mc Leod gaf de lezing in de aula van Tilburg University. Haar voordracht maakte grote indruk. De lezing werd door honderd geïnteresseerden bijgewoond, en live gestreamed. De Stichting Petrus Donders Tilburg vindt het van belang dat de visie van de bekende Surinaamse schrijfster op het slavernijverleden ook door anderen wordt gehoord, daarom is deze stream nu ook te zien via onze website. Kijk via de menukeuze Peerke Donderslezing.

Voor veel aanwezigen was het een eyeopener hoe de schrijfster en geschiedenisonderzoekster naar het slavernijverleden kijkt. Een voorbeeld daarvan was dat in Suriname vrijgemaakte slaven of nazaten van vrijgeboren slaven ook slaven hadden. Op één van hen ging Cynthia Mc Leod dieper in. Deze Elisabeth Samson werd schatrijk en bouwde in de achttiende eeuw een enorme woning in Paramaribo. Dit huis is het oudste gebouw van Suriname. Het huis is gekocht door een stichting die het op gaat knappen en er een nieuwe bestemming aan gaat geven.

Comments are closed.