Het Vierde Geschenk 2019
13 december 2019
Filmpje De Wandeling met Peerke Donders
27 december 2019
Toon alles

DRIEKONINGENSTOET


Op 5 januari trekken de Drie Koningen op hun kamelen door de Heuvelstraat.
Foto: Christel Doevendans.

Pas moeder geworden raadslid Linda Oerlemans speelt met haar kindje voor Maria

Driekoningenstoet trekt door binnenstad, burgemeester en alle wethouders lopen mee

Op zondag 5 januari trekt om 16.45 uur vanaf de Heikese kerk een Driekoningenstoet door de binnenstad van Tilburg. Een jaar geleden trok de Driekoningenstoet duizenden toeschouwers. Burgemeester Theo Weterings is een van de personen die meeloopt in de kleurrijke en fotogenieke stoet. Samen met hem doen alle wethouders en de gemeensecretaris mee. Tijdens een afsluitend cultureel programma in de Heuvelse kerk speelt het pas moeder geworden gemeenteraadslid Linda Oerlemans voor Maria.

De Driekoningenstoet begint steeds meer het karakter te krijgen van een stedelijke uitdrukking van solidariteit. De organisatie roept alle Tilburgers, jong en oud, op mee te doen. In de stoet rijden onder meer de Drie Koningen mee op kamelen. Ook een schaapskudde, zangkoren en een muziekgroep doen mee.

De hoofdrolspelers in de Driekoningenstoet zijn kinderen. Zij dragen symbolisch het speelgoed mee dat 1600 kinderen hebben geschonken aan leeftijdgenootjes. Zowel de Driekoningenstoet als de speelgoedactie maken onderdeel uit van Het Vierde Geschenk. Dit is een unieke vorm van solidariteit tussen kinderen. De afgelopen weken zijn via basisscholen duizenden stuks speelgoed opgehaald. Dit wordt geselecteerd, hersteld en op 11 januari aan kinderen uitgedeeld in het Supporterscafé van Willem II. Via een fijn vertakt netwerk zijn hiervoor 1.500 gezinnen uitgenodigd. Vorig jaar waren er dan nog 400.     

Het Vierde Geschenk is een hedendaagse vertaling van de drie traditionele geschenken die de Drie Koningen meebrachten. Dat waren goud, wierook en mirre. Het speelgoed dat kinderen die in welstand leven schenken aan leeftijdgenootjes die het heel wat minder hebben, is Het Vierde Geschenk. De kinderen zelf zijn de Vierde Koning. Aan Het Vierde Geschenk is met een grote betrokkenheid meegewerkt door vier basisscholen: D’n Hazennest, Armhoefse Akker, Pendula en Berkeloo in Berkel-Enschot.

De Driekoningenstoet en Het Vierde Geschenk zijn georganiseerd door drie bekende Tilburgse instituten: De Hasseltse Kapel, de O.L. Vrouw ter Noodkapel en Peerke Donders. Deze plaatsen zijn niet alleen Tilburgs erfgoed, ze staan ook in de Tilburgse traditie van voor elkaar zorgen. De vierde organiserende partij is Rotaryclub Tilburg-Leijdal. De groeiende armoede in de stad met 7.000 kinderen die in armoede leven is door deze vier organisaties aangegrepen om deze op een eigen wijze te helpen verlichten. Dit initiatief vindt veel bijval in Tilburg.

Op zondag 5 januari wordt verzameld voor de deur van de Heikesekerk. Hier heet de burgemeester de Drie Koningen, de kinderen en alle deelnemers welkom. De presentatie is in handen van Peer de Graaf. De stoet eindigt bij de St.-Jozefkerk op de Heuvel. Hier vindt een cultureel programma plaats met medewerking van onder andere drie kinderkoren: Vietnamees kinderkoor Nui Nai Oahn, het Pools kinderkoor Polskich dzieci za Midwinter en het Tilburgse kinderoor Souvenir des Montagnards.

Comments are closed.