Voorproefje Film De Laatste Getuigen
15 november 2019
DRIEKONINGENSTOET
27 december 2019
Toon alles

Het Vierde Geschenk 2019


Kinderen van basisschool Berkeloo in Berkel-Enschot hebben massaal speelgoed ingezameld. Het is een van de scholen die dit jaar meedoen aan Het Vierde Geschenk. Foto: Paul Spapens.
  

Tweede editie Het Vierde Geschenk loopt als een trein

Kinderen stellen massaal speelgoed ter beschikking voor leeftijdgenootjes

De tweede editie van Het Vierde Geschenk loopt als een trein. Ruim 1.600 kinderen in Tilburg en Berkel-Enschot stellen massaal speelgoed ter beschikking voor leeftijdgenootjes. De actie werd eind vorig jaar voor de eerste keer gehouden en was toen meteen een doorslaand succes. “Het resultaat dit jaar is zeker het dubbele van vorige keer”, aldus een opgetogen Hennie van Schooten, voorzitter van de Stichting Het Vierde Geschenk.

Het Vierde Geschenk is een unieke actie. Kinderen zijn solidair met leeftijdgenootjes. Kinderen die speelgoed genoeg hebben delen dat met leeftijdgenootjes die het minder goed hebben. De gemeente Tilburg telt zo’n 7.000 kinderen die onder de armoedegrens leven. Vorig jaar werden door hen duizenden stuks speelgoed ingezameld en weer doorgegeven aan andere kinderen.  

Voor het inzamelen van speelgoed worden door de Stichting Het Vierde geschenk basisscholen benaderd. Dit keer doen de volgende basisscholen mee: Berkeloo in Berkel-Enschot en in Tilburg Armhoefse Akker, D’n Hazennest en Pendula. Ook Havo-leerlingen van het Odulphuslyceum waren nauw betrokken. Het inzamelen is op maandag 9 december begonnen en eindigt tien dagen later. De eerste dagen werden al honderden stuks speelgoed meegebracht. “En het mooie is dat het vrijwel allemaal heel erg goed speelgoed is. Je kunt echt merken dat ouders meehelpen om een goede keuze te maken”, aldus Karel Bergmans, secretaris van de Stichting Het Vierde Geschenk.

De stichting werd dit jaar opgericht nadat de eerste speelgoedactie een groot succes bleek te zijn. De stichting krijgt veel ondersteuning, onder meer van Rabobank Tilburg en Rotaryclub Tilburg Leijdal. Aan de basis van Het Vierde Geschenk staan de Hasseltse kapel, de Kapel O.L. Vrouw ter Nood en Stichting Petrus Donders Tilburg. Deze samenwerkende organisaties beheren voor Tilburg belangrijk cultureel erfgoed. Onder meer met Het Vierde Geschenk willen ze een bijdrage leveren aan de huidige samenleving.

Tientallen vrijwilligers zijn betrokken bij het selecteren, repareren en gebruiksklaar maken van speelgoed. Met de hulp van ruim tien sociaal-maatschappelijke organisaties is een fijn vertakt stedelijk netwerk opgezet om ouders en kinderen te bereiken. Zij krijgen speelgoed-geschenkbonnen. Daarvan worden er een kleine duizend uitgedeeld. Deze kunnen ze medio januari verzilveren in het Supporterscafé van Willem II. Als geste van Willem II is Willem II-mascotte Kingo aanwezig om het voor de kinderen allemaal nog plezieriger te maken.

Comments are closed.