Sylvia Ang en Jeaffrey Jong Tjien Fa renoveerden melaatsenkolonie Batavia
12 mei 2017
Peerke Donders in Suriname: Historiografisch overzicht 1842-2016 dr. Eric Jagdew
29 juni 2017
Toon alles

Eerste Peerke Pinkster Picknick

Nieuwe activiteit op een van de mooiste plekjes van Tilburg : Pinkster Picknick in het Peerke Donders Park

Op eerste Pinksterdag, zondag 4 juni, wordt van 13.30 uur tot 16.00 uur in het Peerke Donders Park in Tilburg Noord voor de eerste keer de Peerke Pinkster Picknick gehouden. Deze nieuwe activiteit biedt enerzijds de gelegenheid om gezellig met elkaar te picknicken op een van de mooiste plekjes van Tilburg. Daarnaast kan worden genoten van allerlei vermaak zoals het optreden van een troubadour en een dichter die speciaal voor kinderen gedichten maakt op hun naam.

Deelname aan de Peerke Pinkster Picknick is gratis. Eten, drinken, bestek, dekens om op te zitten en dergelijke moeten door de bezoekers zelf mee worden gebracht. Koffie en thee en ranja voor de kinderen zijn gratis. Dit is een unieke kans om van het sfeervolle park te genieten want anders is picknicken nooit toegestaan. Het maken van openvuur en het houden van een barbecue tijdens de Peerke Pinkster Picknick zijn verboden.

De eerste Peerke Pinkster Picknick wordt georganiseerd door de Stichting Petrus Donders. Deze stichting beheert zowel het immateriële als het materiële erfgoed van de bekendste Tilburger ooit. Het was niet voor niets dat Peerke Donders door middel van een ‘living statue’ aan koning Willem Alexander werd voorgesteld toen hij met zijn gezin zijn vijftigste verjaardag vierde in Tilburg.

Van het gratis vermaak dat de Peerke Pinkster Picknick opfleurt levert Eus Roovers wel de meest bijzondere bijdrage. Hij maakt ter plekke acrostichons, naamgedichten. De eerste regels van een gedicht vormen samen een naam. Tijdens de Peerke Pinkster Picknick geeft een kind aan de naamdichter zijn naam en het meisje of het jongetje gaat met een uniek souvenir in de vorm van een naamgedicht naar huis. Met deze activiteit sluit de organisatie aan bij de oorspronkelijke betekenis van Pinksteren toen mensen alle talen leerden spreken.

Behalve de naamdichter is voor de kinderen iemand aanwezig die ze kan schminken. En iedereen geniet van het feit dat kan worden gepicknickt op een bijzondere locatie die anders voor dit doel verboden terrein is. Bij slecht weer gaat de picknick niet door, maar zijn de naamdichter, de troubadour en de schminkster wel aanwezig in het museum. Dat is dus geopend. Het museum is tijdens de Peerke Pinkster Picknick gratis toegankelijk. In het museum kan behalve de permanente tentoonstelling over Peerke Donders een tijdelijke expositie over de Tilburgse volksdevotie in Maria worden bezocht.

Foto: Paul Spapens.

Comments are closed.