Zilveren Legpenning voor Sjef Heerkens
14 juni 2016
Onderzoek naar rol van Peerke
27 september 2016
Toon alles

Nieuwe bisschop Suriname bezoekt Peerke Donders

Bisschop Choennie en Denis Hendrickx in de Peerke Donders Kapel

Nu ziet bisschop huis van Peerke met eigen ogen

Uit Brabants Dagblad, Tilburg Plus, 2 september 2016
Tilburg, Joost Goutziers

Daar is-ie weer: de jongen die zuster Lidewijde als misdienaar leerde kennen en sinds januari de nieuwe bisschop is van Suriname. De Tilburgse zuster werkte 42 jaar in Paramaribo en heeft de loopbaan van Karel Choennie (57) op de voet kunnen volgen. Ze is dan ook van de partij als bisschop Choennie voor het eerst het Peerke Donders Park met het geboortehuis van Peerke bezoekt. En ze is niet alleen, zuster Connie, zuster Edesta en frater Johannes zijn er ook. Die werkten lang in Paramaribo en hun hart klopt sneller voor Suriname nu ze Choennie weer even de hand mogen schudden.”Hij neemt geen blad voor de mond”, zegt zuster Lidewijde. “Karel Choennie is geen aanhanger van Bouterse.” Bij het Peerke Donders Park is de nieuwe bisschop niet met binnenlandse Surinaamse politiek bezig. Hij knielt in de kapel bij een geschilderd portret van Peerke, neemt de tijd, en bezoekt het wevershuisje dat zo doet denken aan het geboortehuisje van de in de Heikant geboren missionaris.

Bisschop Choennie en Denis Hendrickx in de Peerke Donders Kapel

Bisschop Choennie en Denis Hendrickx in de Peerke Donders Kapel

Levenslessen
Choennie: “Ik heb weleens foto’s van dit huisje gezien, maar de werkelijkheid maakt diepe indruk op mij. Het huisje is kleiner dan ik me had voorgesteld en het ademt diepe eenvoud. Hier kreeg Petrus Donders zijn eerste levenslessen. Het laat zien hoe hard het leven kan zijn. Dat heeft hem gevormd en dat droeg hij met zich mee.”
Choennie is pas de tweede bisschop met een Surinaamse achtergrond. Veel voorgangers hadden een Nederlands paspoort. Zo ook zijn voorganger Wim de Bekker (uit Helmond) die nu pastoor is in het Surinaamse dorp Wageningen. “Karel Choennie heeft lang getwijfeld”, weet zuster Lidewijde. “Hij wil onder de mensen zijn, niet op afstand.”
Karel Choennie is enkele dagen in Nederland. Hij is op doorreis naar Rome. Daar volgt hij een curcus voor beginnende bisschoppen. Hij studeerde eerder in Nijmegen, maar de geboorteplek van Peerke Donders, die vele jaren werkte in de Surinaamse melaatsenkolonie Batavia, had hij niet eerder bezocht. Voordat hij gisteren bij het Peerke Donders Park werd ontvangen door Denis Hendrikx, voorzitter van Stichting Petrus Donders Tilburg, nam de Surinaamse bisschop een kijkje bij de Zusters van Liefde aan de Oude Dijk en de Fraters van Tilburg.

Comments are closed.