Een kaartje van Peerke Donders
7 april 2020
Heropening Peerke Donders Paviljoen
22 mei 2020
Toon alles

Pelgrimsplaatsen

Pelgrimsoorden in Nederland en Vlaanderen

Peerke Donders in nieuw boek Paul Spapens 

Van de in Tilburg en omgeving bekende schrijver Paul Spapens is onlangs een nieuw boek verschenen. Hij beschrijft daarin twaalf bedevaartsoorden in Nederland en Vlaanderen. Een van de pelgrimsoorden in het boek is Peerke Donders. Het door uitgeverij Berne uitgegeven boek is opgezet als een reisgids naar de meest interessante pelgrimsoorden, van Bonifatius in Dokkum tot Godelieve in Gistel in West-Vlaanderen.

Paul Spapens is gespecialiseerd in volkscultuur en immaterieel erfgoed. Religieus erfgoed is daar een belangrijk onderdeel van. Pelgrimsoorden zijn tot de verbeelding sprekende voorbeelden van dit erfgoed. Ze zijn eeuwenoud, gaan soms zelfs terug tot de begintijd van het christendom in de Lage Landen. Het zijn interessante plaatsen met een sterk verhaal en ze trekken nog steeds ongelooflijk veel mensen. Behalve cultuurhistorisch zijn deze oorden aantrekkelijk om er een uitstapje naar te maken. In de omgeving kan altijd worden gewandeld en gefietst.

Het boek ‘Heilige plaatsen, zalige plekken’ brengt al deze achtergronden en informatie in vlot geschreven hoofdstukken boordevol informatie, met prachtige foto’s en praktische informatie. De twaalf beschreven pelgrimsplaatsen zijn soms bekend tot zelfs beroemd zoals de Martelaren van Gorcum in Brielle, soms tamelijk dichtbij zoals het Heilig Bruurke in Megen aan de Maas tot zo ver van huis dat er een daguitstapje voor moet worden gepland. Voorbeelden daarvan zijn Adelbertus in Egmond en het Heilig Paterke in Hasselt. Als gekend fan van het erfgoed van Peerke Donders kon in dit nieuwe boek een hoofdstuk over deze bekendste Tilburger niet ontbreken.     

Het nieuwe boek van Paul Spapens is zowel een prettig leesboek voor thuis op de bank, maar nodigt tegelijk vooral ook uit om er eens te gaan kijken, om ter plekke een springlevende cultuur van eeuwen te beleven. ‘Heilige Plaatsen, zalige plekken’ kost 16,90 euro en is verkrijgbaar in de boekhandel.

Over het boek

Paul Spapens. Heilige plaatsen, zalige plekken: pelgrimsoorden in Nederland en Vlaanderen. Berne Media, ISBN 9789089723833, 160 pagina’s, 16,90 euro. 

Comments are closed.