Nieuwe expositie
7 mei 2023
Dinsdag 5 september H.Mis met Theo te Wierik MSC
30 augustus 2023
Toon alles

Wim van de Donk interviewt Marc Mulders

Gesprek tussen voormalig commissaris van de koning en internationaal bekend kunstenaar

Wim van de Donk interviewt Marc Mulders over religieus erfgoed

Op zondagmiddag 25 juni vindt in het Peerke Donders Paviljoen in Tilburg een bijzonder gesprek plaats. Wim van de Donk interviewt Marc Mulders. Tilburger Wim van de Donk is voormalig commissaris van de koning in Brabant en tegenwoordig rector magnificus van Tilburg University. De in Tilburg geboren Marc Mulders is een wereldberoemd kunstenaar. Aanvang 14.00 uur.

Het interview is een activiteit in het kader van de tentoonstelling over religieus erfgoed die momenteel is te zien in het Peerke Donders Paviljoen. Zowel prof. dr. Wim van de Donk (1962) als Marc Mulders laten zich inspireren door het christendom. Dit komt sterk tot uiting in het werk van Marc Mulders. Hij werd in 1958 geboren in de Sacramentsparochie in Tilburg.

De kunstenaar en de bestuurder zijn al jaren bevriend met elkaar. De gedeelde achtergrond, maar ook de verschillende posities in de samenleving levert een interessant gesprek op over hoe religie nog steeds sterk leeft. Er zijn duidelijke aanwijzingen dat sprake is van een religieus revival. Dat blijkt onder meer uit de belangstelling voor de tentoonstelling bij Peerke Donders.

De tentoonstelling in het Peerke Donders Paviljoen heeft als titel ‘Tilburg, het Rome van Nederland?’. De bezoeker krijgt een beeld van de tot op de dag van vandaag sterk gevoelde en in het straatbeeld aanwezige religieus erfgoed van Tilburg. Wim van de Donk en Marc Mulders gaan in gesprek met elkaar over deze invloed. In het werk van Marc Mulders is de invloed van religies voortdurend aanwezig, niet alleen christelijk, ook islam. ij haalt zijn inspirartie ook uit abndere  

Befaamd zijn zijn glas-in-loodramen, waaronder ‘Het laatste Oordeel’ in de Sint Jan in Den Bosch. De uitwerking van dit thema is gedaan aan de hand van de aanslag (9/11) op de Twin Towers in New York. Je ziet een vliegtuig een van de torens binnenvliegen. Ter gelegenheid van het zilveren regeringsjubileum van koningin Beatrix schiep Marc Mulders het raam ‘Een tuin van glas’ in de Nieuwe Kerk in Amsterdam. Dit werk werd bij een internetverkiezing uitgeroepen tot het mooiste Nederlandse kunstwerk van de afgelopen vijftig jaar. Zijn geschilderde bloemen ziet de kunstenaar als ‘vieringen van de schepping’.

Op de tentoonstelling bij Peerke Donders hangen werken van Marc Mulders waarop goed is te zien hoe het christendom in het bijzonder en religie in het algemeen hem heeft beïnvloed. Werk van hem is verder in Tilburg te zien in het Textielmuseum en Museum De Pont. Na afloop van het interview kan de tentoonstelling over religieus erfgoed worden bezocht. Deze laat in woord en beeld de geschiedenis en het belang van religieus erfgoed zien. Opvallend zijn de voorwerpen die door Tilburgers zijn gered uit gesloopte kerken en kloosters.      

Entree is gratis, uw vrijwillige bijdrage wordt zeer gewaardeerd.

Paviljoen is open vanaf 13.00 uur, komt u alstublieft op tijd om een goede plaats te bemachtigen.

In verband met de beperkte parkeergelegenheid wordt aangeraden te voet of per fiets te komen.

             

FOTOBIJSCHRIFTEN

FOTO MARC MULDERS

Kunstenaar Marc Mulders werd in Tilburg geboren. Hij woont en werkt op landgoed Baest in Oostelbeers. Foto: Trudy Sas.

FOTO WIM VAN DE DONK

Wim van de Donk gefotografeerd voor een werk van Marc Mulders. Foto: Caroline Evers.

Comments are closed.